edo muric Svet24.si

Edo Murić : septembra bom drugič očka!

potres2 (1) Svet24.si

Zaradi potresov je v nevarnosti 400.000 ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic jenner Ekipa24.si

Dončić in ameriška zvezdnica! Saj ne boste ...

mojca1 Njena.si

Mojca srečno zaljubljena v mlajšega moškega

doncic 22 pm Ekipa24.si

Kaaaaj?! Slovenski medij šokantno nad Lukovo ...

Novice Brežice

Septembra začetek del na nevarnem odseku v Podgračenem

Piše: R.K.

Čas objave:
17.08.2021 06:00

Občina Brežice in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo sta z izvajalcem Gradnje d.o.o., Boštanj, ki je bil izbran v postopku javnega naročanja, pred dnevi sklenili pogodbo za Izvedbo rekonstrukcije ceste Čatež ob Savi – Mokrice skozi naselje Podgračeno. Eden od pomembnejših ciljev projekta je odpraviti nevarno zožitev na državni cesti v Podgračenem.

Kot je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan, si je občina že več let prizadevala za razširitev nevarne zožitve v naselju Pogračeno. Projekt prinaša povečanje prometne varnosti z izgradnjo površin za pešce, avtobusnih postajališč in ureditvijo vozišča. Vrednost pogodbe za rekonstrukcijo ceste in gradnjo pločnika znaša 744.830,23 evrov – od tega bo direkcija prispevala 563.835,86 evrov, delež občine pa znaša 180.994,37 evrov.

Dela po pogodbi obsegajo rekonstrukcijo ceste čez Podgračeno z odpravo ožine oz. zožitve, izgradnjo pločnika, ureditev avtobusnih postajališč, izgradnjo cestne razsvetljave, ureditev odvodnjavanja in ustrezno prilagoditev tangirane infrastrukture. Mestoma se bodo zaradi utesnjenosti trase ceste izvedli tudi oporni zidovi. Rok izvedbe je 330 dni od uvedbe v delo. Izvajalec mora pred gradnjo pridobiti vsa potrebna dovoljenja za zaporo ceste in za arheološko dokumentiranje, zato se bodo dela na terenu začela meseca septembra 2021.

zožitev-na-državni-cesti-v-podgračenem
Zožitev na državni cesti v Podgračenem
Občina Brežice


V občini Brežice poteka 92 km državnih cest, zato je pri obnovi državnih cest in gradnji pločnikov izjemno pomembno dobro sodelovanje in uskladitev prednostnih nalog med občino in Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI). Direkcija zagotavlja sredstva za obnovo državnih cest, sredstva za gradnjo pločnikov ob državnih cestah pa mora zagotoviti občina iz naslova lastnih sredstev. Občina Brežice prednostno gradi pločnike na tistih odsekih cest po krajevnih skupnostih, kjer je to najbolj upravičeno in potrebno zaradi zagotavljanja prometne varnosti, še posebej ob t. i. šolskih poteh ter ob državnih cestah, ki potekajo skozi naselja.

Brežiški župan Ivan Molan

O rekonstrukciji državne ceste čez naselje Podgračeno