900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Metlika/Novo mesto

AVDIO: Sestanek o dolenjski in belokranjski romski problematiki bo ta teden

Piše: STA

Čas objave:
15.06.2020 12:03

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je ob koncu petkovega obiska v Metliki odzval na pismo o romski problematiki, ki so ga dolenjski in belokranjski župani naslovili na predsednika vlade. Napovedal je, da se bodo prihodnji teden sestali predstavniki notranjega ministrstva oz. policije in najbolj izpostavljenih občin Novo mesto ter Kočevje.

Hojs je dejal, da ob tem od policije na terenu pričakuje, da bo okrepila vse aktivnosti, ki bodo preprečevale bodisi kršitve javnega reda in miru bodisi izvedbe kaznivih dejanj.

Povedal je, da se bosta policija in ministrstvo za notranje zadeve sicer s t. i. romsko problematiko v prihodnjih mesecih intenzivno ukvarjala.

Prepričan je tudi, da je bil s prihodom novega državnega sekretarja Antona Olaja, ki je bil v preteklosti direktor Policijske uprave Novo mesto in je po njegovem dobro seznanjen s to problematiko, storjen korak k hitrejšemu reševanju.

Za enega ključnih ukrepov, ki ga je potrebno storiti "in ni na strani notranjih zadev", je Hojs navedel "redefinicijo oz. ustrezno preverjanje socialnih transferjev".

"Vsi poznamo problematiko tega, da imajo Romi relativno veliko otrok in da so vsi ti otroci upravičeni do vseh socialnih prejemkov - tem sicer ne nasprotujem, vsi ti socialni prejemki morajo biti za socialno ogrožene, seveda pa je potrebno na drugi strani zahtevati tudi od tistih, ki jih dobivajo, ustrezno odgovornost," je poudaril.

"To je, da se ljudje šolajo, da se skušajo integrirati in da v bistvu v kar največji meri spoštujejo lokalne običaje," je še dejal Hojs.

Metliški župan Darko Zevnik je glede omenjenega pisma, v petek pojasnil, da se je 11 dolenjskih in belokranjskih županov zanj odločilo zaradi zastoja pri reševanju omenjene problematike. Pismo je sicer spodbuda k nadaljevanju tvornega pogovarjanja in skupnega iskanja rešitev, je še dejal.

Dolenjski in belokranjski župani so sicer zaradi težav z nasilništvom in kriminalom, ki da v veliki meri izhaja iz socialnega položaja predvsem dela romske skupnosti, v začetku meseca pisali predsedniku vlade Janezu Janši. Opozorili so na večletno neukrepanje, prosili za srečanje in pozvali k celovitemu pristopu. V Janševem kabinetu so napovedali organizacijo sestanka.

V kabinetu predsednika vlade so za STA potrdili, da so prejeli pismo županov 11 občin Dolenjske in Bele Krajine. "Glede na vsa opozorila, izpostavljena v dopisu, bomo v okviru kabineta predsednika vlade z župani in državnimi sekretarji organizirali sestanek, na katerem bo mogoče spregovoriti o težavah, s katerimi se župani soočajo v okviru svojih lokalnih skupnosti pa tudi širše v regiji, in o morebitnih rešitvah," so napovedali.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs o romski problematiki