sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Novice Ljubljana

Sezona v planinskih kočah enaka povprečju zadnjih petih let

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
11.08.2016 12:45

Dobre tri četrtine planinskih koč ima po oceni Planinske zveze Slovenije (PZS) približno enako število obiskovalcev v prvi polovici poletne sezone, kot je povprečje zadnjih petih let. Nekaj koč beleži boljši, nekaj slabši obisk, z odlično sezono pa se, kot kažejo izsledki ankete, lahko pohvali Triglavski dom na Kredarici.

Kot so sporočili iz PZS, imamo v Sloveniji 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč. Gospodarska komisija PZS je v sredini poletne planinske sezone na podlagi izvedene ankete ocenila uspešnost obratovanja planinskih koč.

Vreme, ki v precejšnji meri vpliva na obisk gora in planinskih koč, je bilo maja in junija spremenljivo in ne najugodnejše, julijsko jasnejše vreme pa je v gore privabilo več obiskovalcev. Po oceni je poletna sezona v planinskih kočah za zdaj približno enaka povprečju zadnjih petih let.

Tako pri številu vseh nočitev kot pri številu nočitev tujih gostov je dve tretjini koč po navedbah Dušana Prašnikarja iz PZS na ravni petletnega povprečja, od ostalih koč pa jih nekaj beleži manjše število nočitev, nekaj pa več nočitev.

Glavna pridobitev velikega števila koč v tem letu je ureditev interneta in davčnih blagajn, ki jih tudi za vse planinske koče zahteva zakonodaja. Pred poletno sezono je več koč tudi dobilo čistilno napravo, uredilo okolico, obnovilo kuhinjo, vodovod, zalogovnik za vodo, fasado ter zamenjalo strešno kritino in žlebove.

Planinska društva se sicer po Prašnikarjevih navedbah soočajo z različnimi težavami zaradi vse težjih pogojev zaposlovanja osebja v kočah. Zaradi bolj zaostrene zakonodaje, ki ne dopušča izjem, je težje pridobiti osebje, hkrati pa je zaposlovanje tudi dražje za planinska društva, je poudaril.

Pri nižje ležečih kočah in tudi kočah sredogorja se po njegovih besedah nadaljuje trend manjšega zanimanja za prenočevanje. PZS je aprila izvedla prva izobraževanja za oskrbnike planinskih koč, ki so bila med udeleženci zelo dobro sprejeta in jih bo nadaljevala tudi v prihodnje.

Med visokogorskimi kočami se z odlično sezono tako lahko pohvali Triglavski dom na Kredarici, ki v teh dneh praznuje 120 let. Med tujimi obiskovalci je največ Nemcev, Avstrijcev, Čehov, Francozov, Nizozemcev in Angležev.

Z obiskom sta zadovoljna tudi Nika in Tone Čop, oskrbnika Prešernove koče na Stolu. Med nižje ležečimi kočami na severovzhodu Slovenije se dobrega obiska veseli Planinski dom na Boču, od lani prejemnik certifikata družinam prijazna planinska koča, ki ga obišče veliko mladih planincev.

Na vrhuncu poletne planinske sezone, ki traja od sredine julija do sredine septembra, PZS svetuje, naj si vsak izbere turo, za katero je ustrezno psihofizično pripravljen in ima zanjo ustrezno opremo. Pred odhodom v gore naj obiskovalci preverijo vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč, priporočljiva je tudi rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine.