benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Ljubljana

Silvestrovanja na prostem ne bodo dovoljena

Piše: STA

Čas objave:
23.12.2021 16:38

Silvestrovanja na prostem ne bodo dovoljena, bodo pa na silvestrovo lahko gostinski obrati odprti neomejeno, pri čemer bo dovoljena le strežba za mizami, pogoj pa bo opravljen test. Na božični večer in silvestrovo bo dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz do treh gospodinjstev. Veljavnost testiranja pri pogoju PCT bo skrajšana, je danes sklenila vlada.

Vlada je nove ukrepe potrdila s spremembo odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19. Spremembe bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu - tam bodo predvidoma objavljene danes in ukrepi bodo predvidoma začeli veljati v petek.

Silvestrovanj na prostem ne bo, in sicer iz enakega razloga, kot je onemogočena prodaja hrane in pijače na sejmih na prostem, je na vladni novinarski konferenci dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Polona Rifelj. "Te žal izjemno težko nadzorujemo in v času širjenja omikrona si povečanih tveganj za zdravje ljudi žal ne moremo privoščiti," je dodala.

V noči na 1. januar obratovalni čas gostinskih obratov ne bo omejen, dovoljena bo tudi živa glasba. Enako kot sedaj bo dovoljena le strežba pri mizah, bodo pa morali gostje - ne glede na svoj morebitni status cepljenega ali prebolevnika - pred vstopom izkazati negativen hitri ali PCR test, ki ne bo smel biti starejši od 12 ur.

Če gostje ob prihodu ne bodo imeli ustreznega testa, bodo morali lastniki lokala zagotoviti zadostno število hitrih testov za samotestiranje. Gost se bo tako lahko ob nadzoru gostinca testiral neposredno pred vstopom v gostinski obrat.

24. in 25. decembra ter 31. decembra in 1. januarja bo dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz največ treh gospodinjstev. Pri tem se priporoča, da se vse osebe, starejše od šest let, pred takšnim druženjem testirajo.

Veljavnost testiranja za izpolnjevanje pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) bo pri testih PCR 48 ur in pri hitrih antigenskih testih 24 ur od odvzema brisa.


Največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah bo omejeno na 750.

Za obiskovanje vseh prireditev bo še vedno obvezno izpolnjevanje pogoja PCT in nošenje mask, dovoljene bodo še vedno le prireditve v sedečem režimu s predpisanim razmakom med sedišči. Izjema pri uporabi zaščitne maske bodo po novem nastopajoči na vajah za kulturno prireditev, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco.

Na in ob prevzemnih mestih ne bo več dovoljeno uživanje hrane in pijače, je določila vlada.

Že danes so začele veljati spremembe, po katerih je določena omejitev števila strank v trgovinah, in sicer je dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine. "Gneče v trgovinah so namreč te dni nepopisne in praznično nakupovanje ne sme postati razlog za povečanje okužb," je povedala Rifljeva in dodala, da razumejo slabo voljo trgovcev, predvsem manjših, da pa je zdravje v tem trenutku na prvem mestu.

"Vsaka odločitev, ki jo vlada v teh dneh sprejme, je težka in predvsem plod tehtanja različnih scenarijev in zasledovanje največje koristi za vse državljane. Razumemo, da so dodatni ukrepi za gostince in trgovce dodatno delo, dodatne omejitve dodatno krnijo prihodke. A naj spomnim, da so bili na mizi bistveno bolj rigorozni predlogi, s katerimi se ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo enostavno ni moglo strinjati," je dejala državna sekretarka, zadolžena za področje malega gospodarstva, podjetništva in obrti.

Vlada je danes tudi sklenila podaljšati ukrep delnega povračila izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka do konca februarja. Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva je namreč ukrep uveljavil za obdobje od 1. julija do 31. decembra 2021.

"S tem ukrepom pomagamo najbolj ranljivemu delu gospodarstva - to so samozaposleni, družbeniki in delničarji, ki so poslovodje, ustanovitelji zadrug ali zavodov in kmetije," je dejala Rifljeva. Višina nadomestil se giblje od 250 evrov za 10 dni do 750 evrov za ves mesec.