žalostna ženska Dobra karma

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

MIHA ROBNIK na crnem 5 Njena.si

MasterChef: To se je zgodilo, ko je javno razgalil...

Novice Novo mesto

Škoda v Adrii Mobil znana ob zaključku sanacije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.04.2013 13:11

V novomeški Adrii Mobil, kjer je pod težo snega konec februarja klonila konstrukcija oz. objekt za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno in pod seboj pokopala več kot 240 avtodomov in počitniških prikolic, poteka sanacija porušenega objekta. Končali jo bodo predvidoma v poldrugem mesecu, takrat pa bo možna tudi natančnejša ocena škode.

Namestnik generalne direktorice in direktor tehnične direkcije Adrie Mobil Matjaž Marovt je danes povedal, da so v okviru sanacije 11.000 kvadratnih metrov pokrivajoče konstrukcije, ki so jo začeli prve dni meseca, doslej odstranili dobro četrtino zrušenega objekta, sestavljenega iz več kot 380 ton jeklenih konstrukcijskih profilov.

Med tem pa skoraj dva meseca po zrušitvi omenjenega skladiščnega objekta sodni izvedenci oz. strokovnjaki za gradbeništvo, elektrotehniko in strojništvo nadaljujejo z ugotavljanjem vzroka nesreče.

Na njihov predlog jim je sodišče pred kratkim podaljšalo rok za oddajo poročila oz. izvedenskih mnenj do konca maja. Tako morajo do takrat končati zbiranje in zaščito dokazov ter podati mnenje o možnih vzrokih za podrtje objekta za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno, je dodal.

Hkrati z odstranjevanjem ruševin zavarovalnica ocenjuje škodo na poškodovanih vozilih, v Adrii Mobil pa doslej še niso izdali, za kolikšno skupno škode gre. Doslej so povedali le, da škodo ocenjujejo na več milijonov evrov, skupno vrednost uničenih konstrukcije in elektrarne pa cenijo na približno štiri milijone evrov.


Večina vozil, ki jih je pod seboj pokopala strešna konstrukcija skladiščnega objekta je v celoti uničenih, te, ki niso, pa bodo popravili, je napovedal Marovt. Vendar jih ne bodo namenili trgu oz. redni prodaj, hkrati pa v Adrii Mobil nameravajo omenjeno sončno elektrarno popraviti in obnoviti oz. postaviti novo konstrukcijo zanjo, je pristavil.

Sicer so za sanacijo objekta ter sončne elektrarne pripravili podroben varnostni načrt, ki je po njegovem v primeru odstranjevanja jeklene konstrukcije objekta ter fotovoltaičnih panelov ključnega pomena.

Kljub temu, da je bila Adriina sončna elektrarna kot edina v Sloveniji izdelana z razklopniki, namreč še vedno obstaja nevarnost zaradi električne napetosti, ki je ostala v fotovoltaičnih panelih, je še pojasnil Marovt.