Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Skrit sladkor preži v hrani

Piše: Radio Krka, ZPS

Čas objave:
28.02.2013 18:26

Proizvajalci dodajajo različne vrste sladkorja tudi v živila, kjer ga sicer ne pričakujemo.

Največkrat zato, da bi popravili okus živila, da bi zamaskirali kislost izdelka, da se sestavljeno živilo zgosti, da se ohrani barva izdelka (pri mesnih izdelkih). Predstavljamo nekaj takih izdelkov, ki vsebujejo sladkor, pa potrošniki, ki ne berejo deklaracij, tega ne vedo.

Sladkor (različne vrste) sestavljajo ogljikovi hidrati in skoraj vedno je njegova energijska vrednost 4 kcal na gram, le pri maltodekstrinih (dekstroza) je energijska vrednost manjša (okoli 2 kcal/g), ker jih človeško telo težje prebavi. V trgovini smo izbrali nekaj živil, v katerih mnogi potrošniki ne bi pričakovali, da vsebujejo sladkor. Med prvaki po količini sladkorja smo našli kečup (Lomee, mild), ki vsebuje kar 26,8 gramov sladkorja v 100 gramih izdelka. To je več sladkorja, kot ga je v sladoledu!

Na primer:  piščančje hrenovke lahko vsebujejo od 0,3 pa do 2 % sladkorja, krompirjev čips od 0,5 do 3,9 %, zelenjavni namaz pa od 1,5 do 4,3 % sladkorja.

Je rjavi sladkor res bolj zdrav?

Kako razrešiti dilemo, ali je rjavi sladkor res bolj zdrav kot beli. Najprej je veljalo prepričanje, da beli sladkor škoduje bolj kot rjavi, nato pa so se pojavile informacije, da tudi rjavi sladkor ni čisto O.K. in je treba biti pri kupovanju pozoren. Katera informacija drži?

Sladkor uporabljamo kot dodatek k živilom. Sestavljen je iz saharoze (vrsta sladkorja, ki sestoji iz molekule glukoze in molekule fruktoze). Rjavi sladkor je v bistvu le nekoliko manj prečiščen sladkor. Če vsebuje "beli" sladkor 99,7 % saharoze, potem jo je v "rjavem" 99,2 %. Primesi izhajajo iz rastline, iz katere je pridelan (sladkorna pesa, sladkorni trs). Obeh vrst sladkorja naj bi bilo prehrani čim manj.

Proizvajalci v sestavljena živila po svoji presoji dodajo sladkor ali pa tudi ne. Treba je torej brati deklaracije, tako podatke o sestavinah kot tudi prehransko ali hranilno tabelo.