Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Žužemberk

Škufca ravnal koruptivno

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.10.2012 14:57

Komisija za preprečevanje korupcije je žužemberškega župana Škufco ocenila za korupcijo in nasprotje interesov.

Komisija za preprečevanje korupcije je danes sporočila, da je žužemberški župan Franc Škufca s tem, da je nekdanjima podžupanoma omogočal izplačevanje plačila za opravljanje funkcije in sejnin ravnal koruptivno. S podpisom pogodbe s podjetjem, v katerem je sam zaposlen, pa se je po njenem mnenju znašel v nasprotju interesov.

Kot je objavila omenjena komisija, je njen senat v primeru suma koruptivnega ravnanja župana Škufce ugotovil, da je ta nekdanjima podžupanoma v nasprotju z določbami zakona o lokalni samoupravi omogočal izplačevanje plačila za opravljanje podžupanske funkcije in sejnin za udeležbo na sejah občinskega sveta, s čemer jima je omogočil neposredno premoženjsko korist v skupnem bruto znesku približno 10.000 evrov.

Z opisanim ravnanjem je uresničil znake korupcije, na podlagi izvedenega javnega razpisa pa je podpisal pogodbo v ocenjeni vrednosti 120.000 evrov brez davka na dodano vrednost s podjetjem FS, v katerem je sam zaposlen, s čimer se je po mnenju komisije znašel v nasprotju interesov.

Komisije o možnem obstoju nasprotja interesov župan ni obvestil, so še dodali v današnjem sporočilu za javnost.

V svojem odgovoru na osnutek poročila o ugotovitvah komisije je Škufca 24. septembra opozoril, da omenjeni očitki niso utemeljeni, v njihovem ozadju pa naj bi bili po njegovem njegovi politični nasprotniki.


Kot je povedal v današnjem odzivu, vse očitke zavrača in se ne čuti krivega. Po njegovih besedah pa je tudi občinski nadzorni odbor ugotovil, da ni z ničemer oškodoval občinskega proračuna.

V prvem primeru je bil očitani znesek izplačila podžupanom veliko nižji, kot ga predvideva zakonodaja, o drugem primeru podpisa pogodbe s podjetjem FS pa je povedal, da je bil izločen iz lastništva in drugih zadev omenjenega podjetja, razpis pa je vodilo zunanje podjetje. FS je bilo tudi edino podjetje, ki izpolnjevalo razpisne pogoje, je dodal.

Z danes objavljenim mnenjem komisije se sicer še ni seznanil, se bo pa potem, ko ga bo prebral, odločil, kaj lahko stori, je še dejal Škufca.

Na Okrajnem sodišču v Novem mestu teče tudi postopek, v katerem obtožnica Škufco bremeni, da je brez javnega naročila leta 2007 oddal posel za pokablitev žužemberške industrijske cone Sejmišče. Tožilstvo mu očita zlorabo uradnega položaja in ponarejanje listin, Škufca pa se je v predobravnamem naroku 3. oktobra izrekel za nedolžnega. Enako je pred tem pri pregledu omenjenega projekta ugotovila državna revizijska komisija.