Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Skupaj smo neustavljivi

Piše: R.K.

Čas objave:
09.05.2022 11:01

Letošnji teden Rdečaga križa poteka pod sloganom »Skupaj smo neustavljivi«, ki je neposredni odgovor humanitarne organizacije in gibanja na aktualne lokalne in globalne razmere.

Območno združenje RK Novo mesto, ki pokriva osem dolenjskih občin, izvaja različne programe pomoči za lažje vključevanje ranljivih skupin. V tednu Rdeči križ opozarja na socialno šibke, spodbuja mlade k humanitarnosti, se zahvaljuje prostovoljcem in vabi nove.

V letošnjem letu s pomočmi v obliki prehrane, finančnih pomočmi, štipendijami pomagajo starejšim, brezdomnim, beguncem in socialno šibkim družinam. V okviru projektnega dela obiskujejo uporabnike na domu na terenu. Najpogosteje gre za starejše, bolne, invalidne ljudi, ki se znajdejo v stanju, ko si sami več ne morejo pomagati. Od začetka leta do maja so razdelili 1000 prehranskih paketov in pomagali 45 družinam pri neporavnanih finančnih obveznostih za nujne življenjske stroške. Na Območno združenje RK Novo mesto vsak mesec pride po pomoč s hrano od 200 do 250 družin in 200 posameznikov. Socialno šibkim družinam in posameznikom razdeljujemo donirano hrano, prejema jo 238 družin z 914 družinskimi člani. To hrano vozijo po vseh občinah uporabnikom tudi na dom. Razdelilnico toplih obrokov obiskuje do šest uporabnikov, ki so vključeni v različne dejavnosti, ki jih organizirajo na novomeškem Rdečem križu in v njih vabimo tudi druge ljudi. Vse dejavnosti so brezplačne.

Družini iz Straže s skromnimi dohodki in bolezni so na Rdečem križu pomagali do nove fasade, sej je bila dolga leta njihova hiša brez nje. Z zbranimi sredstvi posameznikov, doniranim materialom in ugodnim izvajalcem je hiša v preteklih dneh dobila svojo »obleko«, za kar je družina Hrovat zelo hvaležna. Cilj pa je, da pri njih obnovijo še kopalnico in uredijo izolacijo na podstrešju.

Lotili pa so se zbiranja sredstev za pomoč družini, ki ji je v Gabrju pogorelo ostrešje in mansarda. Hiša ni bila zavarovana, zato je družina odvisna od pomoči dobrodelnih ljudi.

V tednu Rdečega križa bodo obeležili humanitarnost z različnimi dejavnostmi tudi med mladimi po osnovnih šolah. Ekipa prve pomoči OŠ Vavta vas bo zastopala Dolenjsko regijo na državnem preverjanju ekip prve pomoči OŠ v Kopru. Največja akcija bo Košarica Rdečega križa, v katero se bo z zbiranjem prehrane z daljšim rokom, higienskih pripomočkov in šolskih potrebščin, vključilo več kot deset šol. Zbrani material bodo razdelili predvsem družinam, ki so na Dolenjsko pribežale iz Ukrajine zaradi vojnih razmer.

Konec meseca bodo prostovoljke in prostovoljci Rdečga križa obiskali vse, ki so starejši od 70 let, s skromnimi darilci in posebno zloženko, v kateri bodo našli vse informacije za starejše. Obiskanih bo cca. 9000 ljudi, vključenih bo 500 prostovoljk in prostovoljcev, katerim se že v naprej zahvaljujejo.

Ob tednu Rdečega križa se Rdeči križ iskreno zahvaljuje vsem prostovoljcem za nesebično in požrtvovalno delo, donatorjem in njihovim podpornikom za njihovo podporo. "Skupaj bodimo tudi naprej neustavljivi," so zapisal v sporočilu za javnost.