Štatenbeg, Makole Svet24.si

Do usodnega DA brezplačno, lahko pa tudi ...

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

love, pamela Odkrito.si

Posiljena pri rosnih 12-ih ...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

Novice Ljubljana/Krško

Skupina Gen lani s 4,1 milijarde evrov prihodkov in 23 milijonov evrov dobička

Piše: STA

Čas objave:
24.01.2023 12:38

Skupina Gen je lani ustvarila 4,1 milijarde evrov prihodkov, potem ko jih je predlani okoli 3,5 milijarde evrov. Kljub zahtevnim razmeram je poslovala s čistim dobičkom, ki je po oceni znašal 23 milijonov evrov, je danes v Ljubljani povedalo vodstvo skupine. Leto prej je imela skupina 105,6 milijona evrov čistega dobička.

Ustvarjeni promet je bil nad planom, kljub temu da je bil obseg prodaje nižji, saj so cene poskočile. Načrtovali so 60 milijonov evrov čistega dobička, ustvarili so ga 23 milijonov. "Kljub zaostrenim razmeram smo poslovali pozitivno," je bil zadovoljen generalni direktor družbe Gen energija, ki je matična družba skupine, Dejan Paravan.

Negativno so na poslovanje vplivali nižja proizvodnja hidroelektrarn zaradi suše, nakup nadomestne energije v času remonta Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in za pet dni daljši remont, kot je bilo načrtovano, ter regulacija cen za gospodinjstva in male poslovne odjemalce. Za gospodinjstva so že pred regulacijo fiksirali ceno do konca leta, ki je bila nižja od regulirane, vpliv pri malih poslovnih odjemalcih pa so uspeli kompenzirati z dobrim poslovanjem družbe Gen-I, ki trži elektriko.


Pozitivni pa so bili učinki iz mednarodnega trgovanja, ohranjanje proizvodnje v NEK kljub suši, višja proizvodnja v Termoelektrarni Brestanica (TEB) in preseganje načrtov pri postavitvi samooskrbnih sončnih elektrarn.

Družba Gen energija je beležila 372 milijonov evrov prihodkov, predlani jih je 239,5 milijona, in en milijon evrov čistega dobička, potem ko je predlani ta znašal 27,1 milijona evrov.

"Ocenjujemo, da skupina stoji na stabilnih temeljih. Ključno je, da imamo lastne proizvodne zmogljivosti električne energije. Imamo tudi izjemno dobro ekipo ljudi, ki so se dobro odzvali na spremembe. Imamo tudi dobre stroje, kar nam daje varnost za naprej. Zato lahko podpremo ukrepe vlade za zaščito odjemalcev, da se lahko izognejo cenovnim skokom ... Obeti kažejo, da ne bomo negativno poslovali, menim, da bomo leto končali nadpovprečno uspešno. Sicer je še prezgodaj (za oceno), ker je negotovost velika, a sem optimističen," je dejal Paravan.

Generalni direktor družbe Gen enerija Dejan Paravan o lanskem poslovanju


Generalni direktor družbe Gen enerija Dejan Paravan je optimističen glede prihodnjega poslovanja