mia skrbinac, miša molk Svet24.si

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ...

Princ Charles Svet24.si

Odstavili kraljico Elizabeto II.

nočno delo2 Svet24.si

Mame majhnih otrok lahko zavrnejo nočno delo

zan jansa trstenjakova sds pl Reporter.si

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan ...

rok snežič Necenzurirano

Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in ...

sentya-tiya-awbell Njena.si

Ljubezen po domače: Kakšna je poslovna pot ...

doncic Ekipa24.si

Navijači BESNI! Prizori iz DALLASA šokirajo, ne ...

Novice Novo mesto

Skupina Krka v prvem četrtletju znižala prihodke

Piše: STA

Čas objave:
20.05.2021 09:39

Skupina Krka je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 395,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 14 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju lani. Čisti dobiček se je okrepil za odstotek na 86,4 milijona evrov, EBITDA je bil pri 123,6 milijona evrov 24 odstotkov nižji, dobiček iz poslovanja pa pri 96,3 milijona evrov 28 odstotkov nižji.

Krka je na ravni skupine v začetku letošnjega leta ustvarila drugo največjo prodajo v zgodovini in največji četrtletni dobiček, so danes v sporočilu za javnost navedli v družbi, potem ko se je s četrtletnimi rezultati v sredo seznanil nadzorni svet.

Kot je pojasnil prvi mož Krke Jože Colarič, je bilo lansko prvo četrtletje specifično zaradi velikega povečanja povpraševanja, do katerega je prišlo med prvim valom pandemije covida-19, in s tem tudi rekordne prodaje. Na drugi strani so se zaradi vpliva pandemije lani zmanjšale nekatere vrste stroškov, kar je še povečalo dobiček iz poslovanja skupine Krka."Zaradi tega izidi lanskega in letošnjega prvega četrtletja niso neposredno primerljivi. Če poslovanje v prvem četrtletju letos primerjamo s poslovanjem v prvem četrtletju 2019, je bila prodaja skupine Krka letos večja za pet odstotkov, dobiček iz poslovanja za 33 odstotkov in čisti dobiček za 23 odstotkov," je poudaril Colarič.

Za naložbe je skupina Krka, ki je konec marca zaposlovala 11.639 ljudi, od tega slabo polovico v tujini, v prvem četrtletju namenila 9,8 milijona evrov, od tega 7,9 milijona evrov v obvladujoči družbi. Vlagali so predvsem v razvoj, povečanje proizvodnje in njeno tehnološko posodobitev, zagotavljanje kakovosti in v lastne proizvodno-distribucijske centre po svetu.