Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Sevnica

Skupina Lisca lani prodala za skoraj desetino več

Piše: STA

Čas objave:
11.02.2019 08:18

Prodaja skupine Lisca, ponudnice pretežno ženskega perila in kopalk lastnih blagovnih znamk, ki v matični in hčerinskih družbah v osmih državah zaposluje 800 ljudi, je lani dosegla 36,7 milijona evrov, s čimer je primerljivi predlanski izid presegla za devet odstotkov. Skupina Lisca je hkrati ustvarila 3,3 milijona evrov dobička iz poslovanja.

Generalni direktor Lisce Marko Ninčević, ki je na tem mestu julija lani nasledil Gorana Kodeljo, je za STA povedal, da so pri lanskem dobičku iz poslovanja (EBIT) dosegli 30-odstotno rast.

Sicer pa so se pri lanskem poslovanju srečevali "z zelo hitro rastočimi stroški" in podoben pritisk pričakujejo tudi letos. Kot posebnost je opozoril na rast spletne prodaje. Lisca je namreč lani zabeležila 32-odstotno rast spletne prodaje, ta pa je dosegla približno osem odstotkov celotne.

Glede načrtov tekočega leta je na ravni skupine napovedal nadaljevanje rasti oz. približno petodstotno rast prodaje in približno desetodstotno rast dobička.

V skupini Lisca so za naložbe lani odšteli približno 1,3 milijona evrov, približno štiri petine tega zneska so vložili v prenovo trgovin. Za letošnje naložbe načrtujejo približno enak znesek. Lisca se sicer vsakih pet do šest let loti prenavljanja svojih trgovin, je dodal.


Lisca, ki na domačem trgu proda približno petino svojih izdelkov, ima v Sloveniji 28 svojih in franšiznih prodajaln. Eno bodo letos zaprli, skupaj z drugimi državami pa jih imajo nekaj več kot 130. Lani so nove odprli v vojvodinskem Novem Sadu, dve na Češkem in eno na Slovaškem, letos načrtujejo eno odprtje v Banjaluki v BiH in več trgovinskih prenov.

Lisca približno 60-odstotkov proda na domačem in trgih nekdanje Jugoslavije, preostalo pa drugje. Med svoje zahodne strateške trge uvrščajo Italijo, Nemčijo, Nizozemsko in Španijo, med vzhodne Rusijo, Češko ter zanje tradicionalno zelo pomembne trge nekdanje Jugoslavije. Skupaj prodajajo v približno 30 državah. Na ozemlju nekdanje Jugoslavije in v Sloveniji devet desetin blaga prodajo v lastni maloprodajni mreži.

V skupini so lani na novo zaposlili 10 ljudi. Ob koncu preteklega leta je skupina zaposlovala 800 ljudi. Letos bodo zaposlovali le za nadomestitev glavnine naravnega odliva.

V Sloveniji so ob koncu preteklega leta skupaj z delavci sevniškega invalidskega podjetja Inde zaposlovali 284 ljudi oz. 246 v matični Lisci in 38 v Indeju, v hčerinskem Inpletu pa še dodatnih nekaj več kot 100, je še navedel Ninčević.

Skupino Lisca, ki se uvršča v modno industrijo, poleg matičnega sevniškega podjetja sestavljajo še sevniško hčerinsko podjetje Inplet, Liscino proizvodno podjetje v Srbiji ter njene prodajne hčerinske družbe v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skopju, Münchnu, Pragi in Moskvi.