bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Skupina TPV nagrajuje inovacije

Piše: STA

Čas objave:
30.01.2019 06:32

V skupini TPV, dobaviteljici avtomobilske industrije z nekaj več kot 1200 zaposlenimi, so pri inovativnosti v proizvodnji v povprečju lani zabeležili tri inovacije na zaposlenega. Število inovacij v skupini, ki pet odstotkov letnega prihodka namenja razvoju, vsakoletno raste, najboljše inovatorje pa so včeraj nagradili.

TPV_Dan_inovativnosti_2019_165.JPG
Predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup
Foto: TPV

Predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup je ob včerajšnjem dnevu inovativnosti TPV s podelitvijo nagrad najboljšim inovatorjem povedal, da je v družbi, ki letos praznuje 30-letnico samostojnega delovanja - pred tem je bila namreč 35 let del novomeškega podjetja IMV - interna inovativnost močno vpeta v delovne procese in miselnost zaposlenih.

TPV_Dan_inovativnosti_2019_88.JPG
TPV - Dan inovativnosti
Foto: TPV

Inovatorje ustrezno nagrajujejo, odbor za inovacijske predloge pa vsako leto izbere najkoristnejši inovativni predlog posameznika ali delovne skupine ter izbrane inovatorje še dodatno nagradi.

TPV_Dan_inovativnosti_2019_224.JPG
TPV - Dan inovativnosti
Foto: TPV

In kdo so dobitniki nagrad za inovacije?
Odbor za inovacijske predloge vsako leto izmed prispelih predlogov izbere najkoristnejši inovativni predlog posameznika in tima, ki ju še dodatno nagradi. Na slavnostni prireditvi sta direktor – predsednik poslovodstva mag. Marko Gorjup in direktor – član poslovodstva dr. Ivan Erenda podelila priznanja in nagrade za najboljše inovacijske predloge. Predlog Predraga Vučinića Izdelava varilnega orodja za uporovno varjenje na projektu Daimler je bil izbran kot najkoristnejši predlog posameznika, nagrado za najkoristnejši predlog tima pa so prejeli: Blaž Stare, Mišo Pereško, Veljko Goleš, Alen Černelč, Boris Antolovič, Peter Pšeničnik in Jože Gramc za predlog: Pametni stroj - formirnik kartonskih zabojev s skladiščem kartona. Nagrajena inovativna predloga sledita smernicam podjetja in podpirata vizijo “Povezujemo inovativne rešitve”, saj sta izvedena v sodelovanju z vsaj dvema poslovnima enotama znotraj podjetja in sta usmerjena v področje avtomatizacije, iskanja prebojnih idej in optimizacije obstoječih procesov. Oba sta prispevala k dvigu konkurenčnosti družbe, pridobivanju novih poslov, višji produktivnosti in izboljšanju ergonomije dela.

TPV_Dan_inovativnosti_2019_168.JPG
TPV - Dan inovativnosti
Foto: TPV

V skladu s strateškimi usmeritvami v Skupini TPV poleg inovativnosti spodbujajo tudi nadaljnje izobraževanje zaposlenih. Priznanja, ki sta jih podelila mag. Marko Gorjup in mag. Martina Brec, direktorica Kadrovsko splošnega sektorja, so tako prejeli tudi vsi zaposleni, ki so v preteklem letu zaključili izobraževanje: Edvin Jankovič, Davorin  Cimermančič, Nino Švab, Matic Muc, Jernej Knežič, Nenad Rađenović, Davor Novak in Boris Menič.

TPV_Dan_inovativnosti_2019_222.JPG
TPV - Dan inovativnosti
Foto: TPV
Povečevanje znanja zaposlenih z učenjem, raziskovanjem in izmenjavo znanj povečuje kompetentnost posameznikov in družbe. Z namenom spodbujanja tovrstnih aktivnosti TPV že vrsto let razpisuje Nagrado Martina Severja  za najboljše seminarske naloge, diplomske naloge, magistrske naloge, doktorske disertacije, referate in članke povezane z razpisanimi temami. Nagrado sta podelila mag. Marko Gorjup in Vladimir Gregor Bahč, prokurist družbe TPV Group. Prejel jo Boris Menič za magistrsko delo: Napovedovanje dobe trajanja zvarnih spojev za različne vrste protikorozijskih zaščit (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Ljubljani).

TPV_Dan_inovativnosti_2019_95.JPG
TPV - Dan inovativnosti
Foto: TPV

Na podelitev kar z lastno raketo
Kot vsako leto, so bili v TPV-ju inovativni tudi pri podeljevanju nagrad – letos jih je pripeljala kar raketa, ki so jo razvili sami.Prav tako sta dogodek z inovativnostjo začinila glasbenika Anina Trobec in Joseph Wheba, ki sta posebej za to priložnost zaigrala na inovativen inštrument, ki sta ga izdelala iz izdelkov, ki jih TPV proizvaja za najzahtevnejše proizvajalce vozil.

TPV_Dan_inovativnosti_2019_75.JPG
Tudi glasbeni nastop je bil inovativen
Foto: TPV

Kakšno je bilo poslovanje TPV?
Skupina TPV je sicer po grobih podatkih lani poslovala podobno kot predlani, ko je ustvarila nekaj več kot 150 milijonov evrov prihodka in približno tri milijone evrov čistega dobička. V skupini, ki stavi na avtomatizacijo, robotizacijo in posledično razbremenitev težje proizvodnje, so za naložbe lani odšteli približno sedem milijon evrov, v letnem povprečju pa zanje namenijo do osem milijonov evrov.

Naložbe bodo prinesle dodatne zaposlitve
Sicer pa bodo naložbe TPV zaradi novih poslov v prihodnjih letih, ko nameravajo vanje vložiti več kot 60 milijonov evrov, okrepili, je nadaljeval in dodal, da so se lani dogovorili za dva večja. To sta posla z družbama BMW in Volvo. BMW je namreč po kompleksnem izboru v močni mednarodni konkurenci kot ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja v Evropi in na Kitajskem izbral TPV, pri poslu z Volvom pa TPV okrepljeno stopa na področje električnih vozil. Komponente za Volvove električne avtomobile bodo začeli izdelovati prihodnje leto. Oba posla skupaj naj bi TPV v prihodnjih letih omogočila skupaj približno 300 dodatnih zaposlitev. Proizvodne zmogljivosti bodo zaradi omenjenih in drugih poslov širili v Brežicah, kjer imajo zdaj 120 zaposlenih.

V skupini so lani dodatno zaposlili približno 40 ljudi, ob vse večji robotizaciji pa letos načrtujejo dodatno zaposlitev zgolj strokovnega kadra. Pri poslovanju sicer letos načrtujejo približno petodstotno rast.

TPV se sicer vse bolj uveljavlja na trgu izdelave t. i. premijskih vozil, globalno sledijo najnovejšim smernicah, pri čemer jim je inovativnost zaposlenih v dodatno oporo. Krepijo se tudi njihovi razvojni posli, je še povedal Gorjup.

TPV največ proda na Švedskem, v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji, poleg Evrope in ZDA med svoje glavne trge prištevajo še Južno Afriko in Kitajsko.

Kot svoje glavne kupce so navedli večje sistemske dobavitelje na segmentih podvozij, karoserij in sedežnih sklopov, kot so Brose, Benteler, Faurecia, Mahle in drugi. Med proizvajalci vozil pa BMW, Mercedes, Daimler, Renault, Rolls Royce, Jaguar, Volvo, Volkswagen in druge.

TPV je na svetovnem trgu delujoče podjetje, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja kot razvojni dobavitelj avtomobilske industrije. Skupino poleg novomeške matične družbe sestavljajo še hčerinska podjetja - TPV Šumadija, TPV Avto in TPV Prikolice. TPV je v Sloveniji ob Novem mestu prisotna še v Brežicah, na Suhorju, v Veliki Loki in na Ptuju.

V TPV bodo še naprej sledili viziji povezovanja inovativnih rešitev in strategiji utrjevanja globalne prepoznavnosti kot razvojnega dobavitelja v avtomobilski industriji. Nadaljevali bodo z digitalizacijo industrije, pri kateri z lastnimi celostnimi rešitvami na področju avtomatizacije interne logistike z avtomatsko vodenimi vozili prispevaj tudi sami, so še zapisali.

Predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup o poslovanju in načrtih