mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Skupni organ Posavskega muzeja Brežice podal soglasje kandidatki za direktorico

Piše: R.K.

Čas objave:
24.03.2023 07:58

Skupni organ Občine Brežice, Občine Kostanjevica na Krki, Mestne občine Krško in Občine Sevnica za izvrševanje ustanoviteljskih pravic v javnem zavodu Posavski muzej Brežice, ki ga sestavljajo župani teh občin, je na 9. seji obravnaval več točk, med temi tudi presežek prihodkov nad odhodki muzeja za leto 2022, program dela in finančni načrt za leto 2023 ter soglasje k imenovanju direktorice Posavskega muzeja Brežice kandidatki Alenki Černelič Krošelj, dosedanji direktorici muzeja.

Po zaključku seje so si pod vodstvom direktorice tudi skupaj ogledali prenovljeni Vodovodni stolp.

Kot so dejali župani občin Brežice, Kostanjevica na Krki, (Mestne občine) Krško in Sevnica – Ivan Molan, Robert Zagorc, Janez Kerin in Srečko Ocvirk so z delovanjem muzeja zadovoljni, saj ta izvaja programe po celotnem Posavju, ki povezujejo. Od projekta Gradovi Posavja, ki uspešno neformalno združenje upravljavce šestih gradov v Posavju do prireditev v brežiškem gradu, sodelovanja pri obnovi Brivsko-frizerskega salona Kreutz v Sevnici, obnovi šole v Črneči vasi pri Kostanjevici na Krki do načrtov za obuditev Drnovega oz. Neviodunuma kot arheološkega parka s poudarkom na rimski dediščini v krški občini. Prenova Brivsko-frizersko salona Kreutz je prejela Murkovo priznanje, ki ga podeljuje Slovensko etnološko društvo. V muzeju so ponosni na to, da so v upravljanje prevzeli popolnoma obnovljeni Vodovodni stolp, ki se mu bo konec aprila pridružil še novozgrajeni paviljon kot prostor za spremljajoče dejavnosti v stolpu.

Župani so se strinjali, da je Posavski muzej Brežice ena od tistih regijskih inštitucij, ki Posavje res razume kot kulturno, gospodarsko in družbeno povezan prostor. Največji financer muzeja je sicer Ministrstvo za kulturo (60 %), sledijo občine s svojimi proračunskimi sredstvi, 12 % prihodkov pa je v preteklem letu muzej ustvaril sam, v sklopu nejavnih virov (vstopnine, najemnine, ipd.), kar je več od povprečja muzejev v Sloveniji in Evropi (povprečno 5-6%,). Skupno število obiskovalcev muzeja, Vodovodnega stolpa, prireditev in programov Posavskega muzeja Brežice ter zunanjih organizatorjev je bilo v letu 2022 33.234, kar je za 78,87 % več kot prejšnje leto. V preteklem letu je muzej v sklopu različnih projektov zaposloval pet mladih strokovnih sodelavcev, zaposlujejo pa tudi invalide.

Kot je dejala kandidatka za ponovno imenovanje za direktorico Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, bo leto 2023 v muzeju v znamenju mednarodnega projekta 450 let kmečkega upora, ki povezuje slovenske in hrvaške inštitucije. V načrtu je tudi prenova stalne razstave – saj je posavski muzej edini muzej v Sloveniji s stalno razstavo o kmečkih uporih. Sicer pa muzej sodeluje in izvaja svoje progame po celotnem Posavju, povezuje pa se tudi v širšem mednarodnem prostoru.