kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Slavnostno odprtje v Orehovici

Piše: R.K.

Čas objave:
29.10.2022 13:54

Na prelep jesenski dan se je včeraj na igrišču poleg šole v Orehovici zbralo veliko število učencev, učiteljev, povabljenih gostov in ostalih občanov, saj je tam potekalo slavnostno odprtje prenovljene stavbe Podružnične šole Orehovica s pripadajočim igriščem in parkiriščem.

Namenu so ga s skupnim simbolnim prerezom traku slavnostno predali župan Občine Šentjernej Jože Simončič, ravnatelj Osnovne šole Šentjernej Aljoša Šip, zasebni partnerja v projektu celovite prenove šole Matevž Pongračič iz podjetja Synco d.o.o. ter upokojena učiteljica Vera Pavlič, ki je na šoli v Orehovici delala vso svojo delovno dobo.

orehovica
Slavnostno odprtje prenovljene stavbe podružnične šole Orehovica z igriščem
Tanja Jakše Gazvoda

Kot je v svojem nagovoru povedal župan, se je Občina Šentjernej zaradi potrebe po prenovi in tudi zaradi zniževanja stroškov energije odločila za energetsko sanacijo objektov v svoji lasti, med katerimi je tudi stavba Podružnične šole Orehovica. Šola je bila po zadnjem velikem potresu v Petrinji protipotresno sanirana in potem prenovljena v sklopu celovite energetske prenove javnih objektov v občini, ki je zajemala tudi Osnovno šolo Šentjernej, knjižnico in Kulturni center Primoža Trubarja, Zdravstveno postajo Šentjernej in občinsko stavbo. Celovita energetska sanacija je bila izvedena v javno zasebnem partnerstvu z družbama Synco d.o.o. in Tames d.o.o. Poleg prenove šole, ki je vključevala menjavo kritine in izolacijo podstrešja, menjavo stavbnega pohištva, izolacijo stavbe z novo fasado, vgradnjo geosond in toplotnih črpalk ter montažo novih svetil, je bila izvedena tudi izgradnja novega parkirišča in obnova večnamenskega igrišča, ki je sedaj opremljeno tudi z razsvetljavo za nočno uporabo igrišča in pitnikom. Skupna investicijska vrednost za izvedbo vseh ukrepov energetske sanacije na vseh objektih v občini je znašala 2.412.500 eur brez DDV, od tega je Občina Šentjernej pridobila 1.191.054 eur nepovratnih kohezijskih sredstev, vložek koncesionarja pa znaša 1.182.125 eur brez DDV. Skupna vrednost naložb, ki jih je Občina izvedla v šolski stavbi in ob šoli v Orehovici, znaša 578.574 eur.

Ob včerajšnji slavnostni prireditvi so obeležili tudi 50-letnico vodovodnega sistema Orehovica. Pomen čiste pitne vode je v svojem nagovoru posebej izpostavil Bojan Kekec, direktor Komunale Novo mesto d.o.o., ki v občini Šentjernej skrbi za nemoteno oskrbo s čisto pitno. Za nekaj zanimivih utrinkov iz časa trasiranja vodovodnega sistema v Orehovici pa je poskrbel Franci Koncilija, ki je bil pred 50-imi leti geodet takratnega Vodovoda Novo mesto.

orehovica
Slavnostno odprtje prenovljene stavbe podružnične šole Orehovica z igriščem
Tanja Jakše Gazvoda

Slovesno odprtje sta z glasbenimi nastopi popestrila Pihalni orkester Občine Šentjernej in Mešani pevski zbor Ajda Orehovica, za iskrivo in mladostno predstavitev Podružnične šole Orehovica pa je poskrbelo vseh 70 učencev, ki so sodelovali v kulturnem programu. Pogostitev so pripravile članice Društva kmetic Šentjernej, blagoslov pa je podelil šentjernejski župnik Anton Trpin.