Štatenbeg, Makole Svet24.si

Do usodnega DA brezplačno, lahko pa tudi ...

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

damjan-murko Njena.si

To je razlog, da Damjan Murko ni znova postal ...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

Novice Novo mesto

Slogan Evropskega tedna mobilnosti 2020 je "Izberi čistejši način prevoza!"

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
16.06.2020 07:33

Evropski teden mobilnosti (ETM) je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza. Kot vsako leto bo tudi letos potekal med 16. in 22. septembrom 2020. S sloganom Izberi čistejši način prevoza! želimo posameznike in organizacije spodbuditi k aktivnejši uporabi hoje, kolesa ali javnega prevoza. V Novem mestu se bo letos spet veliko dogajalo na temo čistega načina prevoza.

Čistejša mobilnost kot so hoja, kolo ali javni promet, prinaša več zdravja in višjo kakovost bivanja. Cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati osebni motorni promet. Na svoje običajne poti se odpravimo na način, ki povzroča tudi manj hrupa, onesnaženja ali škode. Motorni promet je v Sloveniji največji onesnaževalec okolja, saj prispeva največji delež toplogrednih plinov. Zato je spodbujanje čistejše mobilnosti eden od pomembnejših ukrepov za izboljšanje bivanjskega okolja.

Mestna občina Novo mesto ponuja različne oblike trajnostne mobilnosti kot je Mestni potniški promet, sistem za izposojo koles GoNm, sistem prevozov na klic z brezplačnimi prevozi za starejše in invalide z električnim avtomobilom Rudi, in po novem še električno vozilo Leon, ki občane brezplačno prevaža po opravkih v mestnem jedru. Veliko je tudi na novo vzpostavljenih kolesarskih površin in pešpoti. Tudi letos bomo med Evropskim tednom mobilnosti spodbujali projekt Pešbus, organizirali številne zabavne in športno ter poučno obarvane dogodke v sodelovanju z našimi društvi, organizacijami, šolami, vrtci, posamezniki, ter lokalnimi ponudniki.

Vsi skupaj tako izberimo čistejši način prevoza!

Več informacij o Evropskem tednu mobilnosti 2020 najdete na tej povezavi.