požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Novo mesto

Slovenija oživlja! Tudi v Novem mestu

Piše: R.K.

Čas objave:
14.10.2021 15:00

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra, se bo po vsej Sloveniji odvilo več kot 50 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja.

Ti se bodo odvili v sklopu akcije Slovenija oživlja!, ki jo organizirajo Slovenski reanimacijski svet, Zveza študentov medicine Slovenije in Rdeči križ Slovenije, skupaj z območnimi združenji Rdečega križa Slovenije. Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

oživljanje
oživljanje
Aleš Černivec

Z akcijo ”Slovenija oživlja!” želijo povečati možnost preživetja

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Dejstvo pa je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili 2 do 4x več življenj. Že v 3 do 5 minutah po srčnem zastoju začnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa
je običajno mnogo daljši. »V Sloveniji srčni zastoj doživi približno 1700 oseb na leto oziroma 3-5 oseb vsak dan. Še tako napredna služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah. V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Nedvomno bi ga lahko še vsaj za enkrat toliko, če bi vsi znali pomagati. In sploh ni težko, saj vsakodnevno vidimo, da se tega lahko naučijo tudi otroci! Če nič drugega naj vas prepriča dejstvo, da se 70 % srčnih zastojev zgodi doma. Najverjetneje boste oživljali svojca, prijatelje, sodelavce« pravi Matej Jenko iz Slovenskega reanimacijskega sveta.

Posebno pozornost bodo tudi letos namenili temeljnim postopkom oživljanja v času epidemije koronavirusa, saj na globalni ravni opažajo, da se v času epidemije čedalje manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja, kar je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto bo izvajal brezplačne prikaze v petek, 15. oktobra, od 8.30 do 9.30, na Območnem združenju RK Novo mesto, v soboto 16. oktobra, od 10. ure naprej na Glavnem trgu v Novem mestu in v trgovskem centru Supernova Qulandija.

Slovenija oživlja 2021
Slovenija oživlja 2021
rks

Za tiste, ki se aktivnosti ne bodo mogli udeležiti, pa Eva Pogačar, dr. med., predsednica Strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije, pojasnjuje tri enostavne korake oživljanja: »Prvi korak je prepoznava srčnega zastoja. Če se oseba ne odziva in ne diha, gre za srčni zastoj. Drugi korak je klic na številko 112, kjer nam bodo dispečerji pomagali z navodili, kako oživljati, in kje je najbližji defibrilator oziroma AED. In tretje, nemudoma začnemo s stisi prsnega koša, na sredini prsnega koša z globino od 5 do 6 centimetrov in s frekvenco 100 – 120 stisov na minuto. To počnemo do prihoda reševalcev oziroma če je le mogoče tudi s pomočjo defibrilatorja. Za uporabo le-tega so nam v pomoč slikovna in zvočna navodila defibrilatorja, pomagajo pa nam lahko tudi dispečerji na telefonski številki 112.”