mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Slovenija prvič dobila Zbrano delo Mirana Jarca

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.11.2012 11:25

V Knjižnici Mirana Jarca so predstavili prvi zvezek iz sklopa Zbrano delo pesnika, pisatelja, esejista, prevajalca in dramatika Mirana Jarca (1900-1942), ki so ga pri založbi ZRC izdali ob 70-letnici njegove smrti. Jarčev celotni literarni opus naj bi v prihodnjih letih zaobjeli še v osmih zvezkih in zaključni monografiji.

70 let po smrti slovenskega pesnika, pripovednika in kritika Jarca prva knjiga njegovega zbranega dela prinaša njegovo poezijo iz zbirk Človek in noč (1927), Novembrske pesmi (1936) in Lirika (1940) ter pesmi, objavljene v revijalnem tisku, otroške in pesmi v prozi.

Ker Jarčeve zbirke odlikujejo strog avtorski izbor, majhen obseg in izbrana grafična oprema, te zajemajo manjši del njegovega lirskega opusa. Ta je nastajal približno 25 let, večidel v literarnih obdobjih po izteku moderne - v ekspresionizmu in novi stvarnosti, tako da so se spreminjale tako idejnost kot tematika in tehnopoetika te poezije.

V prvi knjigi so tako objavili 213 pesmi, njen končni komentar pa prinaša še Jarčev življenjepis, kritiški sprejem zbirk, vrednotenje Jarčeve poezije v literarni zgodovini in drugo. Z navedenim pa eden večjih slovenskih pesnikov 20. stoletja po daljšem premoru znova stopa v središče bralskega zanimanja in literarnozgodovinske refleksije, je dodal urednik.


Bajt je nadaljevanje Jarčevega Zbranega dela napovedal za prihodnje leto, v njegovi redakciji pa bodo izšli skupaj trije zvezki. Po teh bo uredništvo Jarčevega niza prevzel Marijan Dović. Po prvem zvezku in ob zaključni monografiji naj bi v zbirki Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev izšlo še osem zvezkov Jarčevega dela, je še povedal urednik prve knjige Jarčevega zbranega dela, avtor opomb in spremne študije Drago Bajt.

Miran Jarc se je rodil 5. julija 1900 v Črnomlju. Njegova družina se je zaradi očetove uradniške službe večkrat selila in tako so Jarčevi prišli v Novo mesto, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Po maturi leta 1918 je v Zagrebu vpisal študij jezikov, po ustanovitvi ljubljanske univerze pa je leto pozneje študij nadaljeval v Ljubljani, a ga ni končal.

Leta 1923 je opravil enoletni abiturientski tečaj ter vse do leta 1942 v Kreditni banki v Ljubljani delal kot bančni uradnik. Omenjenega leta so ga med junijskim policijskim lovom v Ljubljani kot člana Osvobodilne fronte aretirali in obsodili na internacijo v Italiji, vendar so partizani vlak z ujetniki pri Verdu nad Vrhniko ustavili. Jarc je nato odšel v partizane, kjer je 24. avgusta 1942 padel med roško ofenzivo.