zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Krško

Slovenska in hrvaška podjetja pri Neku deležna enake obravnave

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.11.2015 14:55

Nek spoštuje meddržavno družbeno pogodbo in slovensko zakonodajo, v dosedanji 12-letni praksi, od kar velja pogodba, pa ni bilo nobenih pripomb na delo uprave in družbe kot celote, se je na poročanje hrvaškega časnika Jutarnji list odzval prvi mož Neka Stane Rožman.

"Vsa podjetja iz Slovenije in Hrvaške so deležna enake obravnave," je zagotovil.

Jutarnji list je namreč v sredo poročal, da se je hrvaško ministrstvo za gospodarstvo zaradi premajhnega deleža hrvaških podjetij v poslih, ki jih razpisuje Nuklearna elektrarna Krško (Nek), začelo pripravljati na postopek proti Sloveniji na arbitražnem sodišču komisije ZN za mednarodno trgovsko pravo v New Yorku.

Predsednik uprave Neka Rožman je danes pojasnil, da imajo vsa podjetja, ki želijo sodelovati pri podpori vzdrževanja oz. pri ostalih delih v jedrski elektrarni in ki želijo konkurirati za pridobitev del v skladu z zakonom o javnem naročju, enake možnosti.

Kot so sporočili iz Neka, uprava nuklearke "dosledno upošteva določbe 9. člena meddržavne pogodbe, ki govori o sodelovanju podjetij in institucij obeh držav za potrebe rednega obratovanja kot tudi v izrednih primerih". "Vsa podjetja, ki se prijavljajo na razpise, so v skladu z zakonodajo deležna enake obravnave," so zagotovili.

Na zahtevo hrvaškega družbenika Neka, torej hrvaškega elektrogospodarstva (Hep), po zamenjavi njihovega člana uprave, Rožman odgovarja, da je treba "spoštovati standarde, podzakonske akte, ki veljajo na tem področju in ki definirajo minimalne pogoje za opravljanje del v jedrskih objektih".


"Predlog, ki je bil izpostavljen, ni zadostil tem pogojem, zato tudi ni bil izglasovan," je poudaril.

Hep je namreč s sklicem skupščine 13. novembra predlagal zamenjavo člana uprave Neka (to je zdaj Hrvoje Perharić), a je slovenski družbenik, torej Gen energija, zavrnil imenovanje novega člana uprave. Pri tem se je skliceval na neizpolnjevanje zakonskih predpogojev: zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti - pravilnika o zagotavljanju usposobljenosti delavcev v sevalnih in jedrskih objektih.

"V Neku upoštevamo in se zavzemamo za dosledno upoštevanje varnostnih standardov, zakonska določila pa dosledno izpolnjujemo. To je edini garant, da bo Nek še naprej vodena odgovorno, kar je v interesu obeh družbenikov in širše javnosti," so poudarili v Neku.

Ob tem so pojasnili, da je bil član uprave Neka, ki ga predlaga Hep, torej Perharić, imenovan pred letom dni za petletno obdobje s soglasjem obeh družbenikov. "Hrvaški družbenik ima legitimno pravico predlagati zamenjavo svojega člana uprave Neka, seveda ob upoštevanju vseh zakonskih predpogojev," so dodali.

elimo poudariti pomembnost spoštovanja visokih standardov, ki zagotavljajo visoko raven jedrske varnosti, obratovalne stabilnosti in gospodarske učinkovitosti in seveda pričakujemo od vseh deležnikov, da se tega seveda dosledno držijo in s tem zagotovijo ohranjanje težko doseženega partnerskega odnosa, ki daje odlične rezultate," je še dejal Rožman.

Stane Rozman, predsednik uprave NEK