mia skrbinac, miša molk Svet24.si

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ...

zmrzal, slana, hlad, mraz, listje, gozdna pot Svet24.si

Na zadnji dan meteorološke jeseni zimske ...

nočno delo2 Svet24.si

Mame majhnih otrok lahko zavrnejo nočno delo

zan jansa trstenjakova sds pl Reporter.si

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan ...

rok snežič Necenzurirano

Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in ...

111KUHANCEK Njena.si

Kaj se dogaja? Ljudje obiskujejo Tilna, domov ...

doncic Ekipa24.si

Navijači BESNI! Prizori iz DALLASA šokirajo, ne ...

Novice Vinica

FOTO: Slovenska vojska bo v Vinici sanirala dovozne poti za varovanje meje

Piše: STA

Čas objave:
09.01.2020 13:07

Slovenska vojska bo sanirala dovozne poti na območju Vinice, ki jih za varovanje meje uporabljajo patrulje. Poti so težko prevozne, v slabših vremenskih razmerah pa so lahko celo nevarne. Z deli naj bi končali do konca januarja, piše na spletni strani Slovenske vojske.

Sanirajo poti na območju Vinice.jpg
Sanirajo poti na območju Vinice
Foto: Slovenska vojska

Za pomoč pri urejanju poti je vojsko zaprosila policija, ki po teh poteh dostopa tudi do opazovalnic. Vojska bo uredila odseke v skupni dolžini pet kilometrov. Dovozne poti bodo ravnali in utrjevali z gramozom, ki ga financira Občina Črnomelj. S podobnimi deli je vojska novembra lani izboljšala stanje dovoznih cest na območju Balkovcev, so zapisali.

Meja na Vinici.jpg
Meja na Vinici
Foto: Slovenska vojska

Slovenska vojska sodeluje pri preprečevanju nezakonitih prehodov meje od 2015, od 2016 pa sodeluje tudi pri varovanju meje. V varovanju sodeluje za dve pehotni četi vojakov, pomaga pa tudi helikopterska posadka. Vojaki s policisti sodelujejo v mešanih patruljah ter pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir. Od septembra 2018 vojska podpira policijo tudi z opazovanjem širšega območja državne meje z moštvom in brezpilotnimi letali.

Septembra so sicer za vojake, ki sodelujejo pri varovanju meje, v Črnomlju postavili 14 bivalnih kontejnerjev. V njih biva 30 vojakov, ena skupina pa je tam nastanjena pet dni. Tako Slovenska vojska optimizira delovanje, skrajšuje čas vožnje in omogoča daljšo prisotnost vojakov na območju. Vojaki pa so tako tudi manj obremenjeni, saj se ne vozijo dnevno na mesto opravljanja nalog.

Skupno je Slovenska vojska na podporne naloge policiji pripadnike napotila 170.000-krat. Vojaki so postavili in vzdrževali tudi okoli 160 kilometrov začasnih tehničnih ovir.