Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Slovenski dan brez zavržene hrane in dan Zemlje

Piše: R.K.

Čas objave:
24.04.2022 07:00

Slovenski dan brez zavržene hrane obeležujemo danes, 24. aprila, katerega namen je spodbujati zmanjševanje količin zavržene hrane.

Izzive, s katerimi se sooča človeštvo, je mogoče nasloviti s trajnostnim načinom življenja in gospodarjenjem z naravo. Zavržena hrana ima zelo visoko finančno, etično in okoljsko ceno, saj njena proizvodnja in distribucija zahteva veliko porabo energije in drugih virov. Tako zavržena hrana neposredno vpliva tudi na stanje okolja. Župan Srečko Ocvirk v svoji poslanici ob svetovnem dnevu Zemlje, ki smo ga obeleževali 22. aprila in slovenskem dnevu brez zavržene hrane poudarja pomembnost sonaravnega bivanja in sonaravnega gospodarjenja z okoljem. Pri tem je pomembno sodelovanje tako vseh strokovnih služb, kot so denimo gospodarske javne službe, kot tudi civilno-družbenih organizacij. Izzivi varovanja okolja so večplastni in kompleksni, zato lokalna skupnost stremi k povezovanju in skupnemu delovanju vseh deležnikov za čisto, prijetno in prijazno okolje.

Občina Sevnica skupaj s partnerji v okviru številnih projektov išče rešitve, s katerimi se zmanjšuje negativen vpliv na okolje. Takšna projekta sta tudi »Olje nekoliko drugače« in »Varuj o(ko)lje«, katerih namen je preprečiti odlaganje odpadnega jedilnega olja v sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda in hkrati zbirati odpadno jedilno olje kot surovino. Za pravilno odlaganje odpadnega olja so v vseh krajevnih skupnostih nameščeni namenski zbiralniki, gospodinjstva pa so za odlaganje olja prejela posebne posodice. Pomembna pridobitev pa je tudi agregat, ki ga poganja odpadno olje. V primeru izpada električne energije lahko agregat nadomesti vir energije za črpališče pitne vode za nemoteno oskrbo.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak od dnevu brez zavržene hrane