Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Slovesni prižigi lučk napovedujejo praznični december

Piše: STA

Čas objave:
30.11.2018 09:10

Prihaja praznični december, ki ga napovedujejo tudi slovesni prižigi praznične razsvetljave po mestih in krajih. V Novem mestu bodo prižig praznične razsvetljave v sredo, 5. decembra ob 17. uri na Novem trgu združili s prihodom Miklavža.

Medtem ko so v Kopru in Mariboru lučke že prižgali, jih bodo drugje večinoma ta konec tedna. Danes tudi v Ljubljani in Mozirskem gaju, v slednjem bo lučke skupaj z najmlajšimi prižgal predsednik republike Borut Pahor.

S prižigom praznične razsvetljave, ki v času krajših dni in daljših noči ob koncu koledarskega leta polepša stavbe, ulice, trge in parke v mestih in krajih po Sloveniji, se večinoma začenja tudi praznično in pestro decembrsko dogajanje s številnimi prireditvami, druženji in sejmi. Ponekod prižig luči združijo s prihodom prvega od treh dobrih decembrskih mož, svetega Miklavža, ki po tradiciji pridne otroke obišče 5. decembra, ponekod pa jih bo glede na napovedane dogodke že kakšen dan prej.


Kar 1,2 milijona lučk bo letos krasilo Božično bajko Slovenije, ki jo tretje leto zapored pripravljajo v parku Mozirski gaj. Z lučkami so oblikovali najrazličnejše oblike, k prazničnemu vzdušju bo po novem prispevala tudi nežna glasbena spremljava po vsem parku. Skupaj z najmlajšimi bo v petek ob 16.30 praznično osvetlitev parka prižgal predsednik republike Borut Pahor, park pa bodo v decembru obiskali tudi dobri možje in pravljična bitja, napovedujejo v Mozirskem gaju.

Nekoliko pozneje, ob 17.15 bodo danes praznične luči prižgali v prestolnici, hkrati s prižigom luči se odpirajo praznični sejmi v starem mestnem jedru in se začenja pestro dogajanje ob koncu leta.

Danes, ko se stemni, bo praznično zasvetilo med drugim tudi na Bledu, v Domžalah, Izoli, v parku Polhograjske graščine, v Kidričevem, v Radljah ob Dravi, Velenju in na Ptuju, kjer ob tem pričakujejo še prihod in nastop Ledene kraljice z ognjenim spremstvom na hoduljah, norčije škratov in drugih pravljičnih bitij ter glasbeni program.

Veseli december bodo s prižigom luči v soboto začeli v Celju ob 17. uri na Glavnem trgu, kjer bodo prižig luči popestrili pravljični liki, kot so jelenček Rudolf, škratek Smejalček in Snežna kraljica. Praznično bo zasvetilo tudi v Srednji vasi v Bohinju, na Dovjem, v Kranjski Gori, v Radovljici, Škofji Loki, Portorožu in v Ilirski Bistrici, kjer že v soboto pričakujejo tudi prihod Miklavža, ob tem pa napovedujejo še odprtje sejma in drsališča.

V Kranju bodo praznične luči prižgali v ponedeljek, ko se bo v mestu začel tudi adventni sejem. V Grosupljem bodo praznične luči prižgali v torek, ko v mestu pričakujejo tudi Miklavža, prav tako v torek slovesni prižig luči in tekmovanje v kuhanju vina napovedujejo v Študentskem kampusu v Ljubljani, kjer bodo ob dogodku zbirali darila za študentsko dobrodelno akcijo.

V sredo, na predvečer goda svetega Miklavža, bodo lučke prižgali v Kobaridu, kjer načrtujejo Miklavževo tržnico. V Kočevju, Novem mestu in Postojni prižig praznične razsvetljave v sredo združujejo s prihodom Miklavža.

Podrobnejši pregled prižigov lučk po Sloveniji je na voljo tukaj

NOVO MESTO
Prihod Miklavža in prižig lučk v Novem mestu
Kdaj: 5. december 2018 ob 17.00
Kje: Novi trg, Novo mesto
Info: Zavod Novo mesto

GROSUPLJE
Prižig prazničnih lučk in miklavževanje v Grosupljem
Kdaj: 4. december 2018 ob 18.00
Kje: Taborska cesta, pri občini Grosuplje
Info: KS Grosuplje in Občina Grosuplje

KOČEVJE
Prižig lučk in prihod Miklavža v Kočevju
Kdaj: 5. december 2018 ob 17.00
Kje: Mestna ploščad v Kočevju
Info: TIC Kočevsko

RIBNICA
Prižig lučk v Dolenji vasi
Kdaj: 8. december 2018 ob 17.00
Kje: center Dolenje vasi
Info: Športno turistično društvo Lončar