boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Kočevje

Sodelovanje za zdravje Romov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.11.2015 05:20

V okviru projekta SORO Ljudska univerza Kočevje s partnerji pripravlja pohod in piknik, ki ga bodo z udeleženci in sodelujočimi v projektu (cca 30 Romov) izvedli danes med 14.00 in 16. uro.

Gostiteljica bo Petra Majer. Ob 13:30 uri se bodo zbrali na njeni domačiji v Željnah 36b, od koder bodo odšli na kratek pohod proti Kočevskemu Rogu. Na Petrino domačijo se bodo vrnili ob cca 15:15 uri, kjer bodo skuhali golaž in pripravili zelenjavno pojedino.

Dogodek je organiziran v sklopu promocijske kampanje za spodbujanje zdravega življenjskega sloga med Romi.
---------------------------------------------
Ljudska univerza Kočevje je bila uspešna pri pridobivanju sredstev na javnem razpisu Programa Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014 za izvedbo projekta Sodelovanje za zdravje Romov z akronimom SORO, št. 4300-486/2014. Z izvajanjem projekta so pričeli 27. 2. 2015, zaključili pa ga bodo 30. 4. 2016. Kot nosilec projekta so k sodelovanju povabili sedem projektnih partnerjev, ki bodo nosilci posameznih delovnih sklopov. Njihovi pridruženi partnerji so Razvojno izobraževalni center Novo mesto, Občina Kočevje, Mestna občina Novo mesto, Zdravstveni dom Kočevje, Zdravstveni dom Novo mesto, Romsko društvo Romano Veseli in norveški partner iz države donatorice Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk Helse.

V jugovzhodni Sloveniji, natančneje v Občini Kočevje in Mestni občini Novo mesto, živi približno 1440 Romov, ki predstavljajo skupino prebivalstva s povečanim tveganjem za zdravje. Na njihov slabši zdravstveni položaj vplivajo obstoječe socialne in ekonomske okoliščine kot so neustrezno bivalno okolje, slabe socialne mreže, neizobraženost in brezposelnost Romov, ključni pa so tudi dejavniki, povezani z zdravim življenjskim slogom prebivalcev. Večina romske populacije namreč živi v neprimernih življenjskih razmerah, s čimer so povezani neustrezna higiena, slaba prehrana, kajenje, uživanje drog in telesna neaktivnost. Slednji so dejavniki, ki neposredno zvišujejo izpostavljenost tveganja za zdravje. Poleg omejenega dostopa do zdravstvenega varstva se je kot težava, s katero se spopadajo Romi, izkazala tudi neučinkovita komunikacija s strokovnim osebjem, prav tako pa stopnjo njihove zdravstvene ogroženosti povečujeta slabo prepoznavanje bolezenskih znakov in posledično nizka uporaba preventivnih storitev med romsko populacijo.

S projektom Sodelovanje za zdravje Romov bodo z razvojem in testiranjem programov za ranljive skupine Romov prispevali k zmanjševanju razlik v zdravju med romsko in splošno populacijo. Z razvojem preventivnih programov, ki se nanašajo na poznavanje zdravstvenega sistema, na poznavanje in dostopnost zdravju koristnih živil, na zdravstveno varstvo romskih predšolskih otrok, na program za preprečevanje odvisnosti med Romi ter na delavnice spodbujanja zdravega življenjskega sloga, se bo romska populacija na področju Občine Kočevje in Mestne občine Novo mesto seznanila o dejavnikih tveganja zdravja in se aktivno vključevala v preventivne oblike zdravstvenega varstva. Z razvojem programa zdravniške oskrbe na terenu v romskih naseljih bodo Romom ponudili tudi dostopnejše zdravstvene storitve in preventivne dejavnosti. Obenem želijo s projektom izboljšati komunikacijo strokovnih delavcev, ki delajo z Romi, in uskladiti in povečati medinstitucionalno sodelovanje ter sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Glavna cilja projekta sta med drugim tudi umestitev financiranja mobilne zdravstvene službe v romskih naseljih v sistem javnega financiranja in trajnost dela romskega koordinatorja.

V sklopu projekta bodo izvedli tudi vrsto promocijskih aktivnosti, kot so deljenje jabolk in zobnih ščetk med romsko populacijo ter organizacija tržnice s pridelki z vrta, ki ga bo obdelovala romska družina. Izvedli bodo tudi dva medijska dogodka, in sicer pohod v gozd, nogometni turnir ter vegetarijanski piknik in razne dodatne športne aktivnosti kot sta nogomet in ples.