rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto

Šolarji se vračajo, previdno na cestah!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.08.2015 12:25

Danes bodo osnovne in srednje šole vnovič odprle svoja vrata. Ob začetku novega šolskega leta pa morajo biti še posebej previdni vozniki, saj se šolarji vračajo na šolske poti, nekateri pa se na šolsko pot podajajo celo prvič.

Za okoli 174.000 učencev in okoli 75.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto. Slednjega si bodo še posebej zapomnili tisti, 21.807 bo takih, ki v šolo vstopajo prvič.

Robert Perc, vodja novomeškega OKC-ja ob tem pravi, da želijo policisti še posebej poudariti kako pomembni so dobri zgledi in naše obnašanje, ko govorimo o varnosti v cestnem prometu. Pri tem bi želeli posebej poudariti, kako pomembni so dobri zgledi in naše obnašanje, ko govorimo o varnosti v cestnem prometu. Razburjenje ali hudovanje nad policisti vpričo otrok, ko sankcionirajo taistega voznika ali voznico zaradi neupoštevanja prometnih pravil ni najboljše sporočilo, ki ga dajemo otrokom.
Ko uporabljamo varnostni pas takoj, ko se usedemo v vozilo (tudi za krajše razdalje), spoštujemo omejitev hitrosti in druga cestno prometna pravila, se med vožnjo ne razburjamo na druge udeležence v prometu, dajemo prednost pešcem in kolesarjem na prehodih za pešce in kolesarskih stezah, uporabljamo na kolesu varnostno čelado, ne telefoniramo med vožnjo ipd. posredujemo ostalim udeležencem v prometu - najmlajšim pa dober zgled - pozitivno sporočilo, da nam ni vseeno, da so omejitve in predpisi namenjeni večji varnosti in da lahko za varnost največ naredimo sami.

O varnem prevozu otrok

Varen prevoz otrok se izvaja tako, da so otroci (dojenčki) v t.i. »lupinah«, ki so pripete z varnostnimi pasi, da so otroci (denimo od 1 leta in pol do 5 leta starosti – odvisno od razvitosti otroka) pripeti v otroških stolčkih z varnostnim pasom čez obe rameni s priponko med nogami, da so otroci (od 5 do 10 leta, spet odvisno od razvitosti otroka) pripeti z varnostnim pasom in sedeči v stolčku in da so otroci (od 5 leta naprej) pripeti z varnostnim pasom in sedeči na t.i. jahaču.
Najbolj varni so otroci, če sedijo v drugi vrsti sedežev v vozilu in so pripeti na način, ki je opisan v prejšnjem odstavku. Manj so varni, če otroci sedijo spredaj ali v tretji vrsti sedežev.


Kazni:
- za voznike, ki vozijo otroke v vozilih v nasprotju s 14. odstavkom 88. člena ZPrCP (Zakona o pravilih cestnega prometa) - kar smo opoisali zgoraj, je v 17. odstavku predpisana globa 120 evrov;
- starši, ali skrbniki, ali voznik, morajo poskrbeti, da so otroci, ki so manjši od 150 cm »zavarovani z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi« (14. odstavek, 88 čl. ZPrCP). Torej starost otroka ni pogoj;
- za starša, ki na primer na kolesu z motorjem ali motornem kolesu vozi otroka brez ustrezne čelade je v 1. točki 5. odstavka 34. Člena ZPrCP, predpisana globa 120 evrov in
- voznik lahko na motornem kolesu vozi potnika, ki je starejši od 12 let. Kršitelj, ki te določbe (3. odstavek 95. člena ZPrCP) ne upošteva je kaznovan s 40 evri (8. odstavek 95. čl. ZPrCP). Voznik mopeda, mlajši od 16 let, ne sme prevažati potnika.


Robert Perc, vodja OKC na PU Novo mesto