Königs Wusterhausen Svet24.si

Panični oče zaradi covidnega potrdila sredi ...

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

tanja frantar igor zabret-sta Reporter.si

Ko je bivša Dimnikova žena izvedela, da bomo ...

iza-login Necenzurirano

Tudi kralj banan financira Janševo televizijo

mass, gležnarji Njena.si

Navdušili vas bodo ti topli in lepi čevlji!

peter prevc domen cene 21 dj Ekipa24.si

Peter Prevc le RAZKRIL svojo veliko SKRIVNOST, ...

Novice Ljubljana

SOS poletje: Hlajenje je prva pomoč pri lažjih poškodbah

Piše: STA

Čas objave:
30.07.2021 10:44

Lažje poškodbe so poleti pogoste. Najpogostejši so udarci, ki povzročijo manjše zvine, izpahe, natrganine mišic in udarnine. Specialist ortoped Bogdan Ambrožič opozarja, da so lažje poškodbe sicer pogostejše pri mladih, a nevarnejše za starejše. Prva pomoč pri oskrbi teh poškodb je hlajenje, imobilizacija, dvig poškodovanega uda in počitek.

Poleti se ljudje ukvarjajo z mnogimi rekreativnimi aktivnostmi, ki s seboj prinašajo tudi večjo verjetnost nastanka lažjih poškodb. Zlasti v hribih so pogoste lažje poškodbe bodisi zaradi neprimerne opreme in obutve pohodnikov bodisi zaradi nezadostne pripravljenosti. Ambrožič opozarja tudi na preveliko sproščenost, neprevidnost in precenjevanje lastnih sposobnosti. "Pri hoji v hribe so sicer najpogostejši zvini gležnja. Pogoste so tudi poškodbe pri padcih in zdrsih, ko se poškodujeta rama ali zapestje, prav tako tudi natrganine stegenskih mišic in Ahilove tetive," je poudaril. Opozoril je tudi na tako imenovanih preobremenitvenih sindromov sklepov in mehkih tkiv, ki so posledica pretiranih obremenitev, še posebej na kolenskem sklepu. Prva pomoč pri oskrbi lažjih poškodb je hlajenje, s čimer zmanjšamo bolečino in skrajšamo čas zdravljenja. Po Ambrožičevih besedah so pomembni še ustrezna imobilizacija z dolgoelastičnim povojem - še posebej pri zvitih sklepih - počitek, mirovanje in dvig poškodovanega uda. V primeru bolečine pa so koristne tudi protibolečinske tablete.


Zgolj površinske rane ob udarcu izperemo s hladno tekočo vodo ali fiziološko raztopino, jo razkužimo, nato pa prekrijemo z zaščitno oblogo. Zdravnik in predstojnik enote nujne medicinske pomoči v mariborskem zdravstvenem domu Štefan Mally ob krvavitvi svetuje, da najprej s sterilno gazo prekrijemo rano in počakamo, da se krvavitev ustavi. "Če je močnejša, jo poskušamo ustaviti s kompresijsko obvezo," pojasnjuje. V primeru, da je rana ob poškodbi zelo umazana, jo pred povijanjem dobro izperemo s tekočo hladno vodo iz pipe, v skrajnem primeru uporabimo tudi morsko ali čisto stoječo vodo.

opraskano koleno
Bolj je mesto poškodbe suho, dlje se rana celi, medtem ko pod obližem poškodba ostaja vlažna.
Profimedia

Pri mlajši populaciji so lažje poškodbe pogostejše, vendar se slednje hitro sanirajo. Pri starejših pa že manjša poškodba predstavlja večje tveganje za zlom ali resnejšo poškodbo zaradi osteoporoze in staranje tkiva. "Pogosteje pride do različnih zlomov v predelu zapestja in gležnja ter seveda kolka, ki bi pri mlajši populaciji lahko minile brez posledic," opozarja Ambrožič. "V času dopustovanja je zato zelo pomembna previdnost starejše populacije," še dodaja.

Kadar se ob deformaciji ali nezmožnosti gibanja s poškodovanim delom telesa pojavi sum, da so poškodovane tudi kost ali druge pomembne strukture, je potreben pregled pri zdravniku. "Zdravnik bo predpisal tudi morebitne diagnostične postopke kot so rentgen, ultrazvok in magnetna resonanca," pojasnjuje Ambrožič.

Pred poškodbami v poletnem času se lahko tudi preventivno zaščitimo. Specialist ortoped svetuje, da se na morebitne težje športne aktivnosti vsak ustrezno pripravi s primerno obutvijo, športno opremo, v primerih že prisotnih težav pa je dobrodošlo tudi nošenje opornic sklepov.