vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

kondomi Svet24.si

Zbirali so stare kondome, jih prevreli in ponovno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

bencin, gorivo, bencinski servis Svet24.si

Vlada uvedla liberalizacijo cen goriv

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu brez bistvenih sprememb pri onesnaženju zraka

Piše: STA

Čas objave:
13.02.2020 13:02

V Novem mestu, kjer so merilniki Agencije RS za okolje lani zabeležili 18 dnevnih preseganj onesnaženja z delci PM 10, število prekoračenj ostaja na ravni preteklih let. Kot pravijo na občini, je kakovost zraka po nekaterih kazalcih nekoliko boljša kot v Ljubljani ali Celju. O bistvenih spremembah pri kakovosti zraka sicer še ne morejo govoriti.

Na novomeški občini so navedli, da so preseganja mejne vrednosti omenjenega dnevnega onesnaženja izmerili januarja in februarja lani, medtem ko jih marca in aprila lani ni bilo.

Občina je sicer lani namestila lastne merilnike kakovosti zraka na 14 dodatnih mestih. Ti ji bodo v pomoč pri nadaljnjih analizah in ukrepih, letos izmerjene vrednosti pa bodo tudi pokazale, ali dozdajšnji ukrepi prinašajo otipljive rezultate.

Na podlagi agencijskih in lastnih podatkov so ugotovili, da pri onesnaženosti zraka z delci PM 10 na vseh merilnih mestih Novega mesta glede na prejšnja leta lani ni bilo pomembnih razlik in da je treba letna nihanja pri preseganjih pripisati predvsem meteorološkim dejavnikom. To pomeni, da je potreben dodaten napor vseh vpletenih, da se bo kakovost zraka na Novomeškem izboljšala, so poudarili.

Mestna občina Novo mesto, ki "sledi viziji varovanja naravnega in življenjskega okolja", je sicer leta 2017 sprejela celostno strategijo za trajnostno ureditev motornega prometa. Ta je ob malih kurilnih napravah, ki povzročijo za približno dve tretjini tovrstnih izpustov, drugi največji onesnaževalec novomeškega zraka.

Preliminarni podatki lanskih meritev in analiz so pokazali tudi, da k onesnaženju zraka veliko prispevajo sekundarni izpusti, ki so v glavnini posledica okoliških daljših prometnih prevozov.

Občina zato intenzivno vlaga v projekte trajnostne mobilnosti, za zmanjšanje vplivov motornega prometa pa razvija projekte na področju javnega potniškega prometa in električne mobilnosti, so pojasnili.

Več bo treba storiti tudi pri vprašanju neučinkovitih malih kurilnih naprav, pri čemer na občini računajo na razumevanje občanov. Ti lahko namreč z uporabo primernih ogrevalnih naprav in primernega kuriva za kakovost zraka veliko storijo sami, so pojasnili. Po drugi strani se je novomeška občina, ki lahko vpliva le na zmanjšanje avtomobilskih in izpustov malih kurilnih naprav, z ukrepi doslej usmerila v izboljšanje sistemov javnega potniškega prometa, ki za pogon uporablja plin ali elektriko, v zagotavljanje osnovne polnilne infrastrukture za električna vozila ter v spodbujanje hoje, kolesarjenja in souporabe osebnih vozil.

Na področju zmanjševanja izpustov iz malih kurilnih naprav na biomaso dodatne dejavnosti usklajujejo z Ekološkim skladom in načrtujejo dodatne spodbude za menjavo neučinkovitih kurilnih naprav. Občina spodbuja tudi razvoj podjetništva, ki krepi okoljsko ozaveščenost in čim manj vpliva na okolje.