pahor milanovic ljudevit gaj bobo Svet24.si

Ukrajinci svarijo, da bo Hrvaška blokirala vstop ...

matej periš Svet24.si

Analiza DNK potrdila očetove besede: "Matej je ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

slovenija Ekipa24.si

Posnetek iz slačilnice v javnosti! Slovenke ...

sandi-hribernik Njena.si

Poroka na prvi pogled: Sandi o kritikah, ki jih je...

doncic pivo Ekipa24.si

Dončić pil pivo na dan tekme z Warriorsi? ...

Novice Ljubljana

Spomladi vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin

Piše: STA

Čas objave:
21.11.2021 06:38

Čebelarska zveza Slovenije je pripravila nov projekt, s katerim želi združiti različne organizacije ter jim približati skupni cilj ohranjanja narave in trajnostnega razvoja. Tako bo zadnjo soboto v marcu prihodnje leto potekala vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin.

Cilj akcije je, da se v Sloveniji v 10 letih posadi dva milijona medovitih rastlin, pa tudi da cela Evropa stopi skupaj in da se v Evropi do leta 2030 posadi tri milijarde medovitih dreves, so povedali na današnji novinarski konferenci v Lukovici.

"Akcija je tisto, kar je treba narediti, od besed k dejanjem," je dejal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki verjame, da bo to postalo vseslovensko gibanje in da bomo vsako zadnjo soboto v marcu sadili. Sajenje je sicer le en kamenček v mozaiku ohranjanja opraševalcev. "Če ne bo opraševanja, ne bo hrane," je poudaril pomen čebel in ostalih opraševalcev ter primernega okolja za njihovo bivanje.

Sadike bo zagotovil zavod za gozdove, ki bo dal tudi strokovne napotke za sajenje, in številni donatorji, med njimi Bauhaus, ki bo doniral več kot 10.000 medovitih dreves, za vsakega čebelarja enega.

Akciji se je pridružil tudi Telekom Slovenije. Ta ob 30. obletnici mobitelov v državi vabi vse, ki imajo doma odslužen mobitel, da ga prinesejo na katerokoli prodajno mesto Telekoma Slovenije. Vsakemu, ki bo prinesel mobitel, bodo podelili ročno izdelano zapestnico Treecelet. Za vsakih pet odsluženih mobitelov pa bodo posadili medovito drevo.Prav tako so k projektu pristopile srednje kmetijske šole, Noča pa veselijo tudi pozitivni odzivi iz tujine, ki jih dobivajo.

čebela, čebelnjak, med
čebela, čebelnjak, med
Pixabay


Poleg sajenja medovitih rastlin je čebelarska zveza zagnala tudi projekt izdelave gnezdilnic za čebele samotarke. Zveza je spomladi sklenila partnerstvo z Varstveno delovnim centrom Koper za izdelavo gnezdilnic. Te bodo prejeli vsi čebelarski krožki na osnovnih in srednjih šolah.

Čebele in drugi opraševalci pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi, oprašijo skoraj tri četrtine vseh rastlin, s katerimi se proizvede 90 odstotkov svetovne hrane. Tretjina svetovne pridelave hrane je tako odvisna od čebel oz. vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja.

Čebele so tudi pokazatelj razmer v okolju. Njihova prisotnost, odsotnost oz. številčnost sporoča, kdaj se z okoljem nekaj dogaja in da je treba ukrepati. Z opazovanjem razvoja in zdravstvenega stanja čebel je mogoče ugotoviti spremembe v okolju in pravočasno izvesti potrebne varstvene ukrepe.