mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Šentrupert

Sprejeli rebalans proračuna

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.11.2012 09:28

Šentrupertski svetniki so na včerajšnji seji opravil splošno razpravo proračuna za prihodnji dve leti. Sprejeli ao tudi rebalans proračuna za letošnje leto in se strinjali z uskladitvijo cen za pitno vodo in pomoč družini na domu. Nove cene bodo veljale od 1. januarja prihodnje leto.

Predlog proračuna za prihodnji dve leti predvideva za leto 2013 4,8 milijona evrov prihodkov in 5,3 milijona evrov odhodka, razlika je zadolževanje za investicije. Za leto 2014 pa predlog predvideva 3,4 milijona evrov prihodkov in nekaj manj odhodkov. „Občina Šentrupert počasi zaključuje prvi večji investicijski cikel, kar se pozna tudi skozi proračun. Kajti predlog proračuna za 2013 ostaja na približno enaki ravni kot je letošnji proračun. Naslednje leto se izvajajo in tudi že zaključujejo večje investicije, medtem ko v letu 2014 pa se zniža na dobre tri milijone evrov, “ je pojasnila direktorica Občinske uprave Občine Šentrupert Mateja Jazbec.

Rebalans proračuna za letošnje leto – po novem letošnji proračun predvideva 4,7 milijona evrov prihodkov in 5,25 milijona evrov odhodkov – je bil potreben, ker bo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor za izvedbo projekta gradnja odprtega širokopasovnega omrežja (GOŠO) namesto načrtovanih 7,5 milijona evrov namenilo 11,6 milijona evrov, kar za Občino Šentrupert letos pomeni povišanje prihodkov in odhodkov za nekaj manj kot 150 tisoč evrov.

O predlogu proračuna za prihodnje dve leti so svetniki opravili splošno razpravo – med drugim je Odbor za proračun in finance predlagal znižanje zadolževanja za sto tisočakov – ki je podlaga za pripravo dopolnjenega odloka o proračunu za prihodnji dve leti, o katerem bo šentrupertski občinski svet odločal na naslednji seji, predvidoma konec decembra.

Sicer pa so člani in članice občinskega sveta sprejeli še odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč za območje izgrajenega vodovoda in kanalizacije Škrljevo, ki je podlaga za odmero komunalnega prispevka za zgrajeno novo vodovodno in kanalizacijsko omrežje. Občinski svet je potrdil tudi novo ceno za kubični meter pitne vode, ki bo od 1. januarja prihodnje leto (vključeni stroški vodnih povračil, vodnih izgub in vodarine) 0,9 evra, dodaten strošek pa bo od 1. januarja omrežnina, ki znaša 1,7083 evra na mesec. Gospodinjstvo, ki mesečno porabi 15 m3 vode bo tako namesto dosedanjih 11,70 evra plačevalo 15,21 evra (če ima vodomer DN 13) oziroma 16,35 evra (če ima vodomer DN 20). Svetniki so se strinjali z uskladitvijo cene za pomoč družini na domu, ki jo je predlagal svet zavoda DSO Trebnje, in sklenili, da višina subvencije Občine Šentrupert od 1. januarja prihodnje leto znaša 60 % cene storitve, zato se bo cena za končnega uporabnika znižala na 6,49 evra na uro.