900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kočevje

Sprejeli ukrepe za pomoč lokalnemu gospodarstvu

Piše: Občina Kočevje

Čas objave:
17.05.2020 14:50

Občina Kočevje se je na gospodarske posledice epidemije covid-19 odzvala že takoj ob zapiranju različnih storitev in omejevanju gibanja. V prvi fazi je bil tako sprejet ukrep zmanjšanja obračuna komunalnih storitev za prizadete poslovne subjekte in odlog plačila najemnin poslovnih prostorov v lasti občine.

Hkrati je Občina Kočevje skupaj s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje in Razvojnim centrom Kočevje Ribnica začela s pripravo dodatnih ukrepov pomoči. Ti so bili oblikovani na podlagi zbranih odzivov lokalnih podjetnikov. Paket pomoči, ki ga sestavljajo štirje ukrepi, je bil soglasno sprejet 14. maja na izredni seji Občinskega sveta Občine Kočevje.

Sredstva iz paketa pomoči lokalnemu gospodarstvu bodo razdeljena na podlagi javnega razpisa in natečaja. Predvidena skupna višina sredstev za razpisane ukrepe je 165.000 evrov. Na podlagi sprejetega Pravilnika o dodeljevanju sredstev iz občinskega proračuna za blaženje posledic epidemije covid-19 na področju gospodarstva v občini Kočevje bo v začetku prihodnjega tedna objavljen javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev za mikro, mala, srednje velika podjetja, samostojne podjetnike in zadruge. Sredstva po obravnavanem pravilniku se dodelijo le pod pogoji in v mejah, ki ne pomenijo kršitve sheme državne pomoči de minimis. Javni razpis bo zajemal tri ukrepe:

Subvencioniranje najemnin poslovnih prostorov v času trajanja razglašene epidemije covid-19 (v višini 50 % oziroma največ 1500 € po poslovnem subjektu);
Spodbujanje zaposlovanja in samozaposlovanja (do 4000 € na samozaposlitev ali odprtje novega delovnega mesta);
Spodbujanje turistične promocije (v višini 70 % upravičenih stroškov oziroma do 1500 € po turističnem ponudniku).


Občina Kočevje bo za pomoč in spodbujanje razvoja turizma razpisala tudi javni natečaj na podlagi sprejetega Pravilnika o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za »Inovativni turistični produkt destinacije Kočevsko«. Na natečaj, ki bo prav tako objavljen maja, se bodo lahko prijavili v občini Kočevje registrirani ponudniki s področja turizma. Sredstva bodo dodeljena v obliki denarne nagrade do 1000 € in v obliki storitev in ugodnosti, ki jih upravičenec prejme s strani Zavoda Kočevsko kot pomoč pri razvoju in promoviranju izbranega novega inovativnega turističnega produkta.

Cilj sprejetih ukrepov je z nepovratno finančno pomočjo ublažiti posledice poslovne škode zaradi epidemije in izpada prometa. Z ukrepi se tako ohranja delovna mesta kot tudi spodbuja ustvarjanje novih. Nenazadnje pa je pomemben cilj ukrepov tudi pomoč močno prizadeti panogi turizma, ki mora poiskati hitre in ustrezne odzive na povsem spremenjene razmere.