edo muric Svet24.si

Edo Murić : septembra bom drugič očka!

potres2 (1) Svet24.si

Zaradi potresov je v nevarnosti 400.000 ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic jenner Ekipa24.si

Dončić in ameriška zvezdnica! Saj ne boste ...

kraljica-elizabeta-charles Odkrito.si

Je kraljica sploh še ŽIVA?!

doncic 22 pm Ekipa24.si

Kaaaaj?! Slovenski medij šokantno nad Lukovo ...

Novice Sevnica

FOTO:Sprejem za sevniške štipendiste in štipendistke

Piše: Občina Sevnica

Čas objave:
04.01.2020 08:11

V prostorih Komunale Sevnica, je zadnji dan prejšnjega leta potekal sprejem štipendistov. Namen sprejema je bil med seboj povezati mlade občane, ki so vključeni v programe štipendiranja Občine Sevnica.

Sprejem štipendistov in štipendistk Občine Sevnica.jpg
Sprejem štipendistov in štipendistk Občine Sevnica
Foto: Občina Sevnica

Občina Sevnica podeljuje štipendije v treh vsebinskih sklopih: za srednješolsko izobraževanje za deficitarne poklice, za bodoče prevzemnike kmetij in za nadarjene dijake in študente s področja kulture, ki študirajo v tujini. Za šolsko leti 2019/2020 je Občina Sevnica podelila skupno 22 štipendij, od tega je dve štipendiji namenila bodočima prevzemnikoma kmetij, 15 štipendij srednješolcem, ki so se odločili izobraževati za enega izmed deficitarnih poklicev in 5 štipendij dijakom in študentom s področja kulture.

Štipendije za nadarjene študente s področja kulture Občina Sevnica podeljuje od leta 2008, v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Posavje, ki tehnično izpelje razpis. Od prvega razpisa do danes je bilo podeljenih 9 štipendij posameznikom in posameznicam, ki so svoje šolanje nadaljevali v Nemčiji, Avstriji, Švici in Veliki Britaniji.

Cilj podeljevanja štipendij prihodnjim prevzemnikom kmetij, to je dijakom oziroma študentom kmetijske, živilske in gozdarske stroke iz občine, ki bodo po končanem šolanju ostali in delali na domači kmetiji, je povečati strokovno usposobljenost nosilcev kmetijskih gospodarstev, s čimer se spodbuja tudi uvajanje novih znanj in tehnologij kmetijske proizvodnje. Občina Sevnica te štipendije podeljuje že več kot 25 let, žal pa število štipendistov s tega področja upada.

S štipendiranjem srednješolskega izobraževanja za deficitarne poklice pa Občina Sevnica želi zagotoviti ustrezen kader na trgu dela na svojem območju glede na povpraševanje delodajalcev in s tem omogočiti tako boljši gospodarski razvoj kot večjo zaposljivost mladih.

Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk.jpg
Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk
Foto: Občina Sevnica

Štipendistke in štipendiste je pozdravil župan Srečko Ocvirk, ki je izpostavil, da Občina Sevnica želi slediti potrebam mladih, saj bodo prav mladi čez nekaj let aktivno gradili lokalno skupnost. Sprejeta strategija za mlade v občini Sevnica in tovrstni sprejemi so korak naprej k boljši povezanosti mladih med seboj in z Občino Sevnica kot eno izmed krovnih javnih institucij v domačem okolju.