Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

orban jansa logar Necenzurirano

Slovenija do Tajvana, Madžarska do Bleda #kolumna

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

Se bo Indira Ekić v Slovenijo vrnila zaročena?

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Novice Ljubljana

Sproščeno gibanje med občinami

Piše: STA

Čas objave:
30.04.2020 10:31

Gibanje med občinami, ki je bilo z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa prepovedano, je z današnjim dnem spet dovoljeno, je vlada sklenila v sredo. Občine bodo sicer lahko še vedno omejile dostop do svojih površin, prepovedano ostaja tudi zbiranje ljudi. Izteče pa se tudi rok za sprejem povabila v raziskavo o razširjenosti covida-19.

Vlada je v sredo sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni, je v videonagovoru ob seji vlade sporočil premier Janez Janša. Več podrobnosti o sprejetih ukrepih bodo predstavili na današnji vladni novinarski konferenci.

Janša je sicer izpostavil, da je Slovenija med vsemi sosedami žariščne države Italije najuspešnejša v boju proti novemu koronavirusu. Ker pa epidemija še ni premagana, je premier vse državljane zaprosil za odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih.

Odlok, ki je danes začel veljati, pa je prinesel nestrpno pričakovano odpravo prepovedi gibanja med občinami, ki je veljala točno en mesec, torej od 30. marca. Odlok sicer določa, da lahko občina med drugim še vedno prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini.

Še naprej je tudi prepovedano zbiranje ljudi na javnih površinah. Izjema je dostop do storitev, ki jih je vlada že ali jih še bo sprostila, prav tako je že pred časom omogočila izvajanje športno-rekreacijske dejavnosti individualnega značaja.

Vlada se je pri odločitvi za sproščanje ukrepov oprla na ugodne epidemiološke trende in tudi nacionalno raziskavo o razširjenosti covida-19. Od 3000 povabljenih je doslej povabilo sprejelo 1364 ljudi, danes pa je še zadnji dan za sprejem povabila.