boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Trebnje

Spuščanje gregorčkov po Temenici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.03.2016 06:53

Turistično društvo Trebnje danes pripravlja prireditev ''Pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici''.

Spuščanje gregorčkov po reki Temenici se bo ob reki Temenici za Spar centrom v Trebnjem začelo ob 17:30, tudi vi pa lahko izdelate svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se jim pridružite.

Na predvečer sv. Gregorja želijo organizatorji obuditi spomin na star slovenski praznik. Po gregorijanskem koledarju se na sv. Gregorja prične pomlad, dnevi se pričnejo daljšati, pa tudi ptički se ženijo in zaljubljenci praznujejo. Sveti Gregor je prinašalec svetlobe, zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja.

Na prireditev organizatorji vabijo vse krajane, predvsem pa otroke, da bodo naredili barčice iz ekoloških in biološko razgradljivih materialov, lahko tudi odpadnih, ki jih bodo s svečko spustili v Temenico in se tako poslovili od zime in pozdravili pomlad. Želijo spodbuditi njihovo kreativnost in osveščanje o varovanju okolja.

Njihova želja je, da otrokom v vaši ustanovi predstavite gregorjevo in jim pomagate pri idejah in izdelovanju gregorčkov. Svečke za gregorčke bo priskrbelo Turistično društvo Trebnje. Seveda pa lahko mladi

nadebudneži sodelujejo tudi z govornim ali glasbenim nastopom.

Zaradi lažje organizacije prireditve naprošajo, da morebitno število zainteresiranih javite na info@td-trebnje.si ali na 031 845 643, da lahko pripravijo gregorčkove spominke za udeležence.

V primeru dežja prireditev odpade.

MILKA POLJANEC, podpredsednica TD Trebnje