Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Litija

Srce Slovenije utripa in povezuje za jutri

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.08.2015 11:24

Razvojni center Srca Slovenije, ki letos obeležuje 15. obletnico, v sodelovanju s turističnimi ponudniki in lokalnimi organizacijami, od konca avgusta do oktobra organizira vikende odprtih vrat.

"Razvojni center Srca Slovenije je v 15-ih letih delovanja vzpostavil sistem izobraževanj in usposabljanj z različnih tematskih področij, ki se jih je udeležilo že več kot 13 000 ljudi," pravi Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

V Šmartnem pri Litiji, Lukovici, Litiji in Kamniku bo več turističnih ponudnikov, kjer boste doživeli edinstveno izkušnjo s posebnimi ugodnostmi in presenečenji. Vse od petka, 28. avgusta, do nedelje, 30. avgusta, si lahko ogledate znamenitosti, obiščete lokalne domačije in gostišča ter slovit grad Bogenšperk z ustvarjalnimi delavnicami in viteškimi igrami.

Pri prijaznih gostiteljih lahko izpolnite "nagradni srček", ki vas z malo sreče popelje na oddih v Terme Snovik. Nagradno žrebanje bo potekalo novembra letos.

Srce Slovenije želi krepiti lokalno ekonomijo območja. "Ljudem v lokalnem okolju dajemo možnost, da razvijajo svoje dejavnosti, mi pa jih promoviramo. Tako smo pomagali z razvojnimi sredstvi Leader in občinskimi v višini 2 mio evrov sredstev ter podprli 83 projektov. Hkrati pa z zaključenimi 23 evropskimi projekti tudi razvijali in promovirali celotno zgodbo Srca Slovenije, ki jo trenutno aktivno podpirajo občine Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji", pove Aleksandra Gradišek. "Srce Slovenije mi pomaga pri razpisih za pridobivanje evropskih sredstev, promociji dejavnosti in omogoča udeležbo ter predstavljanje na sejmih," je na novinarski konferenci izkušnjo delil Drago Vrhovnik, lastnik Zdravilnega gaja Tunjice, ki s Srcem Slovenije sodeluje že vseh 15 let.

Ena izmed njihovih glavnih dejavnosti je tudi lokalna samooskrba s hrano. "Vesela sem, da smo skupno dobavili že 276 ton lokalne hrane v javne institucije. To dejavnost smo načrtno podpirali z razvojnimi sredstvi Leader in občinskimi sredstvi," pojasnjuje direktorica. Njihova posebnost in prednost je, da ne ločijo turizma od podjetništva in drugih dejavnosti, temveč jih skupaj z ljudmi povezujejo. Tako se lahko pohvalijo, da so vzpostavili 32 kolesarskih poti in 17 povezanih postajališč za avtodome.

Prvi Vikend odprtih vrat bo v Šmartnem pri Litiji od petka, 28. avgusta, do nedelje, 30. avgusta.

V petek, 28. avgusta, se boste lahko podali na brezplačen ogled znamenitosti Šmartnega pri Litiji, ki se začne ob 17. uri na Staretovem trgu in se udeležili brezplačne lončarske delavnice z vretenom pri Barbari Dacar ob 18. uri.

V soboto, 29. avgusta, vas ob 9. uri čaka pravo doživetje na brezplačnem ogledu stalne zbirke savskih prodnikov v Gasilskem domu na Bregu pri Litiji. Ob 10. uri se lahko udeležite vodenega sprehoda po gozdni čebelarski poti v Dragovškem.

Za nedeljski izlet, 30. avgusta, pa so za vas pripravili brezplačna vodenja v Gradišču pri Primskovem, kjer vas ob 10. uri pričakuje Etnološko društvo Jurija Humarja. Od 11.30 vas bodo zeliščarji popeljali na Javorsko energijsko pot na Javorju. V soboto in nedeljo pa lahko doživite posebnosti odprtih vrat, ki zajemajo brezplačen voden ogled gradu Bogenšperk z različnimi ustvarjalnimi delavnicami.

Ugodnosti in presenečenja pa pripravljajo lokalni ponudniki, ki imajo na vratih obešen srček in se nahajajo na naslednjih točkah:


- Domačija Spominov, Gradišče pri Litiji 7, ki bo od petka do nedelje vsako polno uro odprla vrata tematske razstave starih predmetov in fotografij.

- Eko domačija Vovk, Gradišče pri Litiji 1, kjer vas gostitelji vabijo na vodene oglede z degustacijo v petek ob 15. in 17. uri in v soboto in nedeljo vsako drugo polno uro.

- Zeliščarska domačija Pivec, Vrata 3, kjer si lahko vse tri dni do opoldneva vsako polno uro ogledate vzorčni zeliščni vrt z degustacijo zeliščnih čajev in kulinaričnih dobrot. V nedeljo se bodo ob 14. uri predstavili na gradu Bogenšperk.

- Gostilna Maček, Usnjarska cesta 7, z dvema posebna jedilnikoma s svežimi domačimi testeninami in istrskimi fuži.

- Gostilna Pustov mlin, Cerovica 19, ki bo vse dni navduševala s postrvmi, pripravljenimi na različne načine, ter z domačim kruhom in pecivom.

- Gostilna pri Janezu, Velika Štanga 7, kjer vas v soboto in nedeljo pričakujejo z jedmi, pripravljenimi po receptih naših babic.

V kolikor se vam ne uspe udeležiti vikenda odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, pa se v vikendu od 4. do 6. septembra lahko potepate po Lukovici, kjer boste lahko okusili domač kruh in lokalno pivo, spoznali čebelarstvo in stare obrti. Na lov za gozdnimi pustolovščinami in tradicijami oglarjenja ter rokodelstva se lahko podate v vikendu od 25. do 27. septembra v Litiji. Srce Slovenije bo na stežaj odprlo svoja vrata tudi v Kamniku od 23. do 25. oktobra, ki navdušuje z razgledi po bogati preteklosti in po slikoviti naravi Kamniško-Savinjskih Alp. Vikende odprtih vrat za nepozabne potepe lahko načrtujete na: www.srce-slovenije.si/turizem

Preko točk VEM – vse na enem mestu so pomagali pri ustanovitvi več kot 1000 podjetij in izvedel več kot 4700 podjetniških svetovanj. Razvojni center Srca Slovenije koordinira Mrežo lokalne samooskrbe s hrano, Mrežo turističnih ponudnikov, Mrežo podjetnikov in rokodelcev, Mrežo vrtcev in šol ter Mrežo skupnosti.



Joži Vovk o prihajajočem vikendu odprtih vrat v občini Šmartno pri Litiji


Aleksandra Gradišek o delu Razvojnega centra Srca Slovenije