tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

FOTO: Srebrna Kaja Budič pred zadnjim svetovnim mladinskim izzivom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2017 12:01

Kaja Budič je vrhunec dosedanje kariere v karateju dosegla s srebrno medaljo v bojih na mladinskem EP v Sofiji februarja letos. Čaka jo nov izziv.

Kaja Budič je vrhunec dosedanje kariere dosegla s srebrno medaljo v bojih na mladinskem EP v Sofiji pod okriljem EKF februarja letos, s čimer je dopolnila štiri naslove prvakinje Slovenije, zmage na balkanskem prvenstvu in odličnih rezultatov na nekaterih mednarodnih turnirjih, kot je bronom na Croatia Grand Prix v Samoboru letos.

Toda pred Kajo je še zadnji veliki izziv mladinske kariere: nastop na SP na Tenerifih v Španiji. Po odličnem rezultatu, ki ji je za pol leta prinesel tudi prvo mesto v rang lestvici najboljših karateistk - bojevnic v svoji kategoriji med starejšimi mladinkami (reče se tudi: mlajše članice U21 – pod 21 let) pa je Kaja morala za nekaj časa izpreči, saj je morala temeljito sanirati poškodbo, preden se je spet vrnila na borišča. Pri tem so v njeni ekipi tempirali treninge, nastope in formo prav za konec oktobra v Španiji!

Tako je konec junija nastopila v Umagu na svetovnem pokalu mladih in si priborila bronasto medaljo: »V prvem boju proti tekmici iz Hrvaške sem zmagala s 3 : 2, v drugem boju proti Kanadčanki sem izgubila z 0: 2, a sem nato v repasažu za tretje mesto proti tekmici iz Italije zmagala z 2 : 0. Občutki niso bili najboljši, saj sem veliko trenirala predvsem za moč. Napadi niso bili najboljši, pogostokrat s prevelike distance... Medalje sem se vseeno veselila, saj sem na svoji najboljši tehniki - kombinaciji 'kizami-zuki - gjako-zuki' - vedno uspelo osvojiti točko.«

Po poletnem ciklusu priprav so prišli prvi kontrolni meči, na katerih je Kaja v začetku septembra stopnjevala formo in lovila zmage na borišču: v Leipzigu (Nemčija) na tekmi svetovne prve lige je imela štiri boje: »Prvo sem zmagala Sano Salih (Francija) z 2 : 0, v drugem kolu sva bili z Greto Vitelli (Italija) izenačeni na 0 : 0, a so sodniki pri končni odločitvi ocenili 4 : 1 zame. V tretjem kolu sem se borila proti Poljakinji Kingi Harasti in zmagala s 4 : 1, a sem nato četrto kolo z Ukrajinko Anastasiyo Stepašenko izgubila z 2 : 1.«

V Istambulu konec septembra na naslednjem turnirju tkim. svetovne A serije turnirjev WKF je imela Kaja tri boje: »V prvem kolu sem proti tekmici Mahadshaen Aghaei iz Irana dosegla rezultat 2 : 2, a mi je, v skladu z novim sodniškim pravilom 'Senshu' (v primeru neodločenega izzida pripade zmaga tistemu, ki je prvi udaril, prvi dosegel točko!) pripadla zmaga. V drugem kolu sem uspela premagati Francozinjo Nancy Garcia z 2 : 1, a sem nato v tretjem kolu izgubila s tekmico iz Srbije Adriano Vicovac s 0 : 5 in turnija v Istambulu je bilo s tem zame konec,« pripoveduje Kaja svoje vtise in spomine na tekmovanje v Turčiji.

V začetku oktobra je sledil nastop za Budičevo na naslednjem turnirju svetovne A serije pod okriljem WKF zveze v Salzburgu: »V prvem boju sem premagala Nizozemko Kim Bergwerff s 4 : 1, v drugem kolu sem z 1 : 0 premagala Dragano Konjević iz Črne gore, a sem nato v tretjem kolu z 0 : 1 izgubila s Francozinjo Anne Florentin in tekmovanja je bilo konec,« pravi Kaja, ki jo do nastopa na njenem zadnjem mladinskem prvenstvu na Tenerifih ločijo le še zadnje reprezentančne priprave in zadnja serija treningov.

»Z nastopi na vseh treh velikih tekmah sem zadovoljna, saj se vidi dobro delo poleti, napredovala pa sem tako v taktiki, kot v kondicijski pripravljenosti. Napredek sem naredila tudi v primerjavi s tekmicami iz svoje kategorije, kajti lani sem na tekmah svetovne prve ali A lige boje praviloma izgubila že v prvem ali drugem kolu. Te tekme so mi lepo popotnica za nastop na svetovnem prvenstvu, a hkrati tudi potrditev, da sem na pravi poti v razvoju, ki ima za svoj cilj Olimpijske igre v Tokyu 2020,« ocenjuje Kaja Budič.

Mimogrede: Kaja je nastopila junija na ekipnem državnem prvenstvu kot okrepitev za ekipo Kranja (v ekipi sodelujejo tri tekmovalke v bojih), a je osvojila naslov prvakinje Slovenije brez enega samega boja, brez enega samega udarca! Budičeva je imela v ekipi mesto tretje tekmovalke (ki v primeru neodločenega rezultata 1 : 1 odloča o končnem izzidu), a sta njeni kolegici iz ekipe Kranja vse boje zmagali predčasno z 2 : 0 (v takem primeru je boja konec), tako da Budičeva sploh ni morala na borišče...

Kaja Budič se ob vseh izzivih in uspehih vedno spomni tudi vseh svojih podpornikov: »Hvala atiju, družini, Čatežu, prijateljem in vsem sponzorjem, ki mi ob domačih športnih in mednarodnih in izzivih stojite ob strani. "Hvala vsem skupaj," se je po nastopu zahvalila Budičeva.

Kajo Budič vse do nastopa na mladinskem svetovnem prvenstvu v Španiji drži svoj ritem treningov pred novimi tekmovanji, po povratku s Tenerifov pa z novimi izzivi vred dokončno prestopi med članice težke kategorije.