Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Srečanje literatov v Straži

Piše: R.K.

Čas objave:
18.10.2022 08:35

Minulo soboto so se v Šurlatovi kleti v Straži srečali literati iz Primorske in z domačimi izmenjali številne izkušnje v pisanju.

Ob branju zgodb in pripovedi, ob pečenem kostanju, krompirju pečenem po pastirsko, moštu in vinu, je beseda o literaturi in poeziji kar stekla. Tudi o najdaljših besedah našega besednjaka, kot na primer; superveleslalomist.

Kako lepo je bilo slišati Dolenjski dialekt Andreja, Viktorja, Anice, Jožeta in Primorsko govorico Zlate, Majde, Patricije, Tomaža, ki so pripovedovali in brali svoje zgodbe. Predstavitev zgodb, h izidu katerih je pomagala Občina Straža, je združeval vse prisotne. Lepo sončno popoldne, pod brajdo, na kateri je še viselo grozdje, je bilo nepozabno. Vsem je bilo všeč in kar pozabili so na uro, ko so se morali prijatelji literati odpeljati proti Primorski.

Namen srečanja je bil družaben dogodek ob izidu knjige, ob spodbujanju in širjenju bralne kulture med mladimi in starejšimi bralci. Ta namen je bil dosežen! Obogateni z mnogimi novimi spoznanji že snujejo izdaje lastnih knjig zgodb, zgodb družine, krajev, mest. Želja, da zanimivi dogodki ljudi, krajev, mesti ne potonejo v pozabo, saj jih je lepše imeti zbrane v knjigi.

Straža je tako gostila literate na jesenskem kostanjevem pikniku na Straški gori. Ob zaključku so bile izrečene besede zahvale, pohvale in – še se bomo videli, se srečali nekje drugje z zgodbami, ki ne smejo v pozabo. .