Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Bizeljsko

Srečanje starejših krajanov Bizeljskega

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.12.2012 16:15

Odbor Rdečega križa Bizeljsko je pripravil tradicionalno srečanje starejših občanov nad 70 let. Pri Kocjanu v Stari vasi so starejše s prijetnim prepletom glasbe in recitalov pozdravili učenci osnovne šole, pod mentorstvom Vilka Ureka in Ivanke Divjak.

Vse dobro pa zaželeli ravnateljica šole Metka Kržan, predsednica krajevnega odbora Rdečega križa (RK) Mira Rajterič in predsednica Območnega združenja Rdečega križa Brežice Antonija Zaniuk ter predsednik krajevne skupnosti Franci Kelher in župnik Vlado Leskovar.

V Krajevni skupnosti Bizeljsko je okoli 220 krajanov starejših od 70 let, 12 jih biva v domovih, in tudi te obiskujejo aktivistke dvakrat letno, marca in ob okroglih jubilejih. V skrbi za zdravje krajanov so letos organizirali predavanje o pacientovih pravicah, predavanje o tveganjih pri boleznih srca in ožilja ter brezplačno merjenje krvnega sladkorja in pritiska. Letos so bili organizatorji srečanja krvodajalcev in aktivistov območnega združenja Brežice. »V teh kriznih časih je prioriteta skrb za socialno šibkejše, ki se znajdejo v stiski,« je še dejala Rajteričeva.

Zaniukova pa je povedala, da v nacionalnem programu RK že leta razvijajo aktivnosti za starejše in si prizadevajo, da ti ne bi bili osamljeni. Dejala je, da RK res ni ustanova, ki bi lahko prevzela vse vloge in skrbi za starostnike, prizadeva pa si, da nudi pomoč tistim, ki sami ne morejo skrbeti zase in so osamljeni. Prostovoljke obiskujejo bolne in osamljene na domovih in krajane, ki bivajo v domovih za starejše. Njihova naloga je pomagati socialno šibkim družinam, mladim družinam brez zaposlitve in vsem, ki se znajdejo v težavah. Tega ne bi zmogle brez sredstev, ki jih zberejo med ljudmi, ki imajo še vedno posluh za pomoč ljudem v stiski, za njihovo delovanje pa prispeva tudi Občina Brežice.

Starejši so v nekajurnem druženju ob glasbi Vilka Ureka obujali spomine in delili srečne in tudi nekoliko manj srečne življenjske preizkušnje s svojimi znanci in prijatelji, saj se nekateri vidijo samo na teh tradicionalnih srečanjih starostnikov.