mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Metlika

AVDIO: Stanovalci metliškega DSO se veselijo kontakta s svojci

Piše: Radio Krka/DSO Metlika

Čas objave:
24.03.2020 10:45

Na spletni strani Doma starejših občanov Metlika so zapisali, da so z včerajšnjim dnem uvedli možnost video pogovorov med stanovalci in njihovimi svojci.

To so storili s pomočjo prostovoljcev. Po prvih testnih video konferencah so prepričani, da so na pravi poti in da stiki s svojci pozitivno vplivajo na razpoloženje stanovalcev. Svojce prosijo za potrpljenje in razumevanje, saj imajo zaenkrat na voljo le tri komunikacijske enote.

Da bi zagotovili video stik kar največjemu številu stanovalcev, so se odločili za naslednji režim komunikacije: svojce pokličejo iz Doma starejših občanov. Skupaj se dogovorijo za tehnično izvedbo – uporabo komunikacijskega orodja – ali je to Skype, Viber, lastna platforma... in ko se dogovorijo glede tehničnih podrobnosti, gredo k stanovalcu, vzpostavijo povezavo in zapustijo prostor z namenom zagotavljanja intimnosti. Svojcem zato sporočajo: »Čakajte na naš klic! Skupaj z vašimi najdražjimi se že veselimo!«Predvidoma danes naj bi storitev zagotovili tudi v enoti stari grad Komenda.

Direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar se ob tem iskreno zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki so se že odzvali pozivu k pomoči.

V DSO Metlika se število stanovalcev z znaki okužbe s koronavirusom zvišuje. Imajo zagotovljeno 24-urno zdravniško oskrbo in pomoč. Zahvaljujejo se osebju ZD Črnomelj in zdravnikom iz ZD Novo mesto, ki uspešno koordinirajo izvajanje redne zdravstvene dejavnosti v DSO Metlika. O morebitnem spremenjenem zdravstvenem stanju posameznega stanovalca nemudoma obvestijo svojce. Sporočajo jim tudi, da so prejeli navodila, ki z 18. marcem prepovedujejo vnos hrane v DSO Metlika, zato prosijo zarazumevanje in spoštovanje ukrepa.

Večino stanovalcev s sumom na okužbo so preselili v enoto starega gradu Komenda, kjer je nameščenih 17 postelj. S to potezo so tudi v samem DSO Metlika zagotovili boljše prostorske pogoje za preprečevanje širjenja okužbe.

Pomoč na domu izvajajo le v nujnih primerih. Za vse ostale potrebe, npr. dostava kosil na dom, nabava hrane in zdravil…,pa poskrbijo prostovoljci Rdečega križa. Še vedno redno izvajajo vse preventivne zaščitne ukrepe, ki so jih sprejeli že ob začetku pojava koronavirusa v domu. Stanovalci se še vedno zadržujejo po sobah, zaposleni v domu pa jim skušajo še naprej zagotavljati največje možno udobje. Na njihovo željo jim v sobe dostavljajo dodatno sveže sadje in različne napitke. Stanovalci se počutijo dobro, razumejo kritičnost razmer ter spoštujejo preventivne ukrepe. Seveda pa si, tako kot vsi, želijo, da bi se razmere čim prej umirile in bi življenje spet steklo po ustaljenih tirnicah.

Direktorica DSO Metlika Ivica Lozar o razmerah v domu

Razmere v DSO Metlika