Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

janez poklukar Necenzurirano

Razkrivamo največjo luknjo v sistemu PCT, zaradi ...

aki Odkrito.si

Umrl Aki Rahimovski

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Novice Metlika

AVDIO: Stanovalci metliškega DSO se veselijo kontakta s svojci

Piše: Radio Krka/DSO Metlika

Čas objave:
24.03.2020 10:45

Na spletni strani Doma starejših občanov Metlika so zapisali, da so z včerajšnjim dnem uvedli možnost video pogovorov med stanovalci in njihovimi svojci.

To so storili s pomočjo prostovoljcev. Po prvih testnih video konferencah so prepričani, da so na pravi poti in da stiki s svojci pozitivno vplivajo na razpoloženje stanovalcev. Svojce prosijo za potrpljenje in razumevanje, saj imajo zaenkrat na voljo le tri komunikacijske enote.

Da bi zagotovili video stik kar največjemu številu stanovalcev, so se odločili za naslednji režim komunikacije: svojce pokličejo iz Doma starejših občanov. Skupaj se dogovorijo za tehnično izvedbo – uporabo komunikacijskega orodja – ali je to Skype, Viber, lastna platforma... in ko se dogovorijo glede tehničnih podrobnosti, gredo k stanovalcu, vzpostavijo povezavo in zapustijo prostor z namenom zagotavljanja intimnosti. Svojcem zato sporočajo: »Čakajte na naš klic! Skupaj z vašimi najdražjimi se že veselimo!«Predvidoma danes naj bi storitev zagotovili tudi v enoti stari grad Komenda.

Direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar se ob tem iskreno zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki so se že odzvali pozivu k pomoči.

V DSO Metlika se število stanovalcev z znaki okužbe s koronavirusom zvišuje. Imajo zagotovljeno 24-urno zdravniško oskrbo in pomoč. Zahvaljujejo se osebju ZD Črnomelj in zdravnikom iz ZD Novo mesto, ki uspešno koordinirajo izvajanje redne zdravstvene dejavnosti v DSO Metlika. O morebitnem spremenjenem zdravstvenem stanju posameznega stanovalca nemudoma obvestijo svojce. Sporočajo jim tudi, da so prejeli navodila, ki z 18. marcem prepovedujejo vnos hrane v DSO Metlika, zato prosijo zarazumevanje in spoštovanje ukrepa.

Večino stanovalcev s sumom na okužbo so preselili v enoto starega gradu Komenda, kjer je nameščenih 17 postelj. S to potezo so tudi v samem DSO Metlika zagotovili boljše prostorske pogoje za preprečevanje širjenja okužbe.

Pomoč na domu izvajajo le v nujnih primerih. Za vse ostale potrebe, npr. dostava kosil na dom, nabava hrane in zdravil…,pa poskrbijo prostovoljci Rdečega križa. Še vedno redno izvajajo vse preventivne zaščitne ukrepe, ki so jih sprejeli že ob začetku pojava koronavirusa v domu. Stanovalci se še vedno zadržujejo po sobah, zaposleni v domu pa jim skušajo še naprej zagotavljati največje možno udobje. Na njihovo željo jim v sobe dostavljajo dodatno sveže sadje in različne napitke. Stanovalci se počutijo dobro, razumejo kritičnost razmer ter spoštujejo preventivne ukrepe. Seveda pa si, tako kot vsi, želijo, da bi se razmere čim prej umirile in bi življenje spet steklo po ustaljenih tirnicah.

Direktorica DSO Metlika Ivica Lozar o razmerah v domu

Razmere v DSO Metlika