reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice NM

Starost ni žalost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.03.2013 09:24

Na RK Novo mesto so včeraj izvedli okroglo mizo na temo staranja prebivalstva. Gre za trend, ki se mu ne moremo izogniti, lahko pa uspešno in bolj kakovostno upravljamo z njim.

Primeri dobrih praks obstajajo tudi v Sloveniji, zato je bila tema okrogle mize, ki so jo pripravili na RK Novo mesto, o novih konceptih aktivnega staranja, medgeneracijskega sodelovanja, spodbujanja solidarnosti v družbi, boljše kvalitete življenja, socialne zaščite na področju pokojninskega, zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe.

Doc. dr. Jana Mali iz Fakultete za socialno delo je poudarila, da bo število starejših ljudi, starih 65 let in več, kmalu predstavljalo 20% delež prebivalstva. Zato je pred njimi izziv, kako zadostiti vsem različnim potrebam starejših in zagotoviti njihovo kakovostno življenje. Pomoč na domu je povsod v Evropi cenejša kot institucionalno varstvo, pri nas pa je dražja in se je poslužuje samo 1,7% starejših ljudi. Zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanje za dolgotrajno oskrbo pa država ni še sprejela. Starejši so še vedno prevečkrat žrtve zlorab in nasilja, neurejeno je tudi področje paliativne oskrbe.

V Sloveniji je še vedno najbolj pogosta oblika skrbi za starejše domsko varstvo, saj tradicionalno mislimo, da je to najboljša rešitev. Tudi domovi starejših se posodabljajo in približujejo potrebam starejših, novejši koncept domskega varstva je predstavila strokovna delavka Koroškega doma starostnikov iz Slovenj Gradca, Marjana Kamnik. Povedala je, da imajo manjši dom, ki je organiziran v skupinah po 14 oskrbovancev, ki živijo kot skupnost in participirajo k odločanju za sebe.

O svojih izkušnjah povezovanja generacij, podpiranje aktivnega staranja, pa tudi o bogastvu aktivnosti v različnih sferah družbe je predstavila medgeneracijski center v Murski Soboti in v Vipavi, predstavnica Slovenske Filantropije, Barbara Goričan.

Tudi v Novem mestu na RK so ustanovili medgeneracijsko središče, ki ponuja vsakodnevne aktivnosti za starejše in mlajše. Vzpostavili so brezplačno telefonsko številko za informiranje starejših 080 99 80 in spletno stran www. pomoc-starejsim.si. Medgeneracijsko središče deluje vsak delovni dan od 8. do 15. ure. Organizirajo tudi prostovoljno delo mlajših za starejše, ki živijo doma in potrebujejo pomoč ali samo druženje.

Želijo si, da bi vsi ljudje zmogli živeti v tem času v kvalitetnih medsebojnih odnosih, da bi se čutili pomembni in da bi razvili socialni čut do sočloveka. Če želimo živeti v sožitju, moramo biti del skupnosti, to pa lahko postanemo takrat, ko odpremo oči in ponudimo roko tistemu, ki je v stiski.