Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Steletova nagrada za življenjsko delo Danilu Breščaku

Piše: STA

Čas objave:
06.05.2019 12:05

Steletovo nagrado za življenjsko delo in vrhunske konservatorske dosežke pri ohranjanju in predstavljanju kulturne dediščine so opoldne v Narodni galeriji podelili Danilu Breščaku.

Dobitnik nagrade za življenjsko delo Danilo Breščak je začetne delovne izkušnje nabral v petih letih dela kustosa - arheologa v Dolenjskem muzeju. Od leta 1980 je bil zaposlen v enoti za varstvo naravne in kulturne dediščine Zavoda za družbeno planiranje v Novem mestu, ki se je leta 1983 reorganizirala v samostojen Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine. Kot prvi konservator arheolog Dolenjske in Bele krajine je skupaj z maloštevilnimi sodelavci pionirsko oral ledino pri ohranjanju dediščine, zlasti v pripravi registra arheoloških najdišč na območju zavoda, med letoma 1991 in 2002 je bil tudi direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Kot vodja območne enote zavoda je sodeloval z vsemi kulturnimi institucijami v regiji in strokovnimi zavodi v državi. Uspešne prakse je povezoval z novimi metodologijami dela, podpiral nova strokovna znanja in poglede ter tako uspešno vpenjal poslanstvo konservatorske stroke v njene širše okvirje. Skoraj štiri desetletja je kontinuirano sodeloval ali vodil zaščitna izkopavanja in sondiranja. Kot piše v utemeljitvi, je v dolgoletni konservatorski službi prispeval pomemben delež k razvoju, raziskavam, ohranjanju, prepoznavnosti in s tem nadgradnji slovenske konservatorske stroke.