zoopark-rožman Svet24.si

FOTO: Živalski vrt Rožman zaradi inšpekcije ...

angelček Svet24.si

To lahko pomeni, da ste zemeljski angel

dars Necenzurirano

Ne Dars, Kolektor bo odločil, za koliko milijonov...

cvikl legan xx Reporter.si

Milan Cvikl o obtožbah Jerce Legan: Prešla je ...

pogacar Ekipa24.si

Nepričakovana sprememba! Pogačar ne bo branil ...

polina-horbachova Njena.si

Sanjski Moški: Je bila spremenjena Polina noseča?

Tina Robnik Ekipa24.si

Nova slaba novica z belih strmin! Slovenska ...

Novice Ljubljana

V Metliki in okolici odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi zasebna praznovanja

Piše: STA/Dolenjski list, R.Ž.

Čas objave:
07.03.2020 14:36

V Sloveniji je bilo danes potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih NIJZ so opravili 785 testov. Med okuženimi je tudi oseba, ki je bila v tesnem stiku z zdravnikom iz Metlike in je bila z njim na potovanju v Italiji, poroča Dolenjski list.Testirali so tudi 6 zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z zdravnikom in kažejo določene zdravstvene težave, pri vseh šestih je bil bris negativen.

Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. 

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje ((NIJZ) Nina Pirnat je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje. Zato so predlagali omejitev množičnih prireditev. Kot je zatrdila, so epidemiologi delali vso noč in iskali okoli 300 kontaktov, ki bi lahko imeli potencialne stike z okuženima ter jim podali priporočila, poroča Dolenjski list. Testirali so tudi 6 zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z zdravnikom in kažejo določene zdravstvene težave, pri vseh šestih je bil bris negativen. Ostali delavci so trenutno doma, v osami, zdravstveni dom v Metliki je zaprt, nujno zdravniško pomoč lahko pacienti poiščejo v ZD Črnomelj ali Novo mesto. Stanovalcev metliškega doma za starejše, ki so imeli stik z zdravnikom, niso testirali, saj, kot je bilo povedano na novinarski konferenci, bi tako ti brisi kot brisi ostalih kontaktov, lahko pokazali lažen rezultat. Brise bodo tako jemali v skladu z zapovedanim protokolom.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je pojasnila, da se tak sklep že pripravlja v podpis ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Alešu Šabedru. Kakšne točno bodo omejitve, tako še ni jasno, pričakovati pa je popolno prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih. Tako bo med drugim prestavljen tudi današnji koncert Andree Bocellija v Stožicah. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev.

Posebne omejitve pa bodo izdali tudi za Metliko z okolico, kjer je imel okuženi zdravnik veliko stikov z ljudmi, zaradi tega pa so že zaprli dom za starejše in zdravstveni dom. Klinično delo v metliškem zdravstvenem domu se ne bo izvajalo, nujna medicinska pomoč pa bo potekala v Zdravstvenem domu Črnomelj in po potrebi v Zdravstvenem domu Novo Mestu, je pojasnil vodja sektorja za katastrofno medicino ministrstva za zdravje Darko Čander.

Testi šestih zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, so bili po besedah Pirnatove na testiranju za okužbo z novim koronavirusom negativni.

"Ne glede na to, da je bil zdravnikil z njimi v dokaj tesnem stiku, za zdaj ni znakov, da bi prišlo do prenosa," je pojasnila. Dodala je, da bo po zdravstvenih ustanovah krožijo tudi številni drugi povzročitelji bolezni, ki povzročijo boleznih dihal. Zato je vse zdravstvene delavce z znaki okužbe zgornjih dihal pozvala, naj ne hodijo v službo oz. se v primeru pojava simptomov na delovnem mestu takoj ustrezno zaščitijo.

Pri osebi, ki je bila z njim v neposrednem tesnem stiku, pa so potrdili deveti primer okužbe. To so potrdili še pri državljanu Slovenije, ki se je pripotoval iz Avstrije. Že tam je kazal znake okužbe, prav tako je bil v stiku z veliko ljudmi. Okužen je še en slovenski državljan, ki je pripotoval iz Italije, med drugim je bil tudi v Benetkah. Zadnji novi primer pa je moški, ki je z družino čez Italijo pripotoval iz Španije.

Skupno je v Sloveniji tako potrjenih 12 primerov okužb, doslej pa so testirali 785 ljudi.

"Lahko smo še relativno mirni, ker so vsi primeri bili vneseni, moramo pa biti izjemno pozorni," je dodala Pirnatova. Ponovno je pozvala, da se ob kakršnihkoli znakih okužbe zgornjih dihal in nedavnega potovanja z rizičnega območja brez predhodnega telefonskega pogovora pomoči pri zdravniku ne išče osebno.

Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali kritičnega stanja, je povedala Repar Bornškova.

NIJZ je predlagal tudi sklic sveta za nacionalno varnost in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle. Marjan Šarec je na Twitterju že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi.