atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana

Štorklja Bela se je po zimovanju odpravila iz Egipta

Piše: STA

Čas objave:
23.03.2020 13:04

Čeprav življenje ljudi po skoraj vsem svetu zadnje dni narekuje predvsem širjenje novega koronavirusa, pa se narava za to ne zmeni. Štorklja Bela se vrača.

Ptice, ki so prezimile v toplejših krajih, so se že podale na pot, so sporočili iz Elektra Ljubljana. Ta v projektu Leti, leti štorklja spremlja pot štorklje Bele, ki je prezimila v Egiptu.

Projekt Leti, leti štorklja se je začel lansko poletje, ko so v Elektru Ljubljana v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic dve štorklji z Ljubljanskega barja opremili s telemetrijskima napravama. Poimenovali so ju Srečko in Bela in na zemljevidu sledili njuni selitvi v Afriko.

Štorklji sta ornitologe presenetili že takoj na začetku poti, saj sta se, čeprav iz istega gnezda, v tople kraje odpravili vsaka po svoji poti - Srečko čez Italijo, Bela pa čez Turčijo. Za Srečka se potovanje ni dobro končalo. V Tuniziji se je najverjetneje zapletel v plastično vrečko in nesrečno poginil.

Bela pa na presenečenje znanstvenikov ni nadaljevala poti proti jugu Afrike, temveč se je ustavila v Šarm el Šejku in tam prezimila. Dnevno je opravila manjše prelete nad egiptovskim letoviščem.

Ugotovili so, da je vodo pila iz zajetja, kjer je voda precej onesnažena, zato je bila njena prihodnost negotova. Zdaj je znova presenetila opazovalce, saj se je že začela vračati proti severozahodu.

Direktor Društva za opazovanje in proučevanje ptic Damijan Denac je pojasnil, da mlade štorklje po prvi selitvi na jug običajno prezimijo v toplih krajih do tri leta, šele nato se vrnejo v kraje, kjer so se izvalile. Prav zato je tudi težko napovedati, do kod bo Bela poletela tokrat.

"Možno je, da do Turčije, takšen primer smo že spremljali. Morda pa se, četudi je še spolno nezrela, celo vrne v Slovenijo in se bo tukaj potikala okrog," je še dodal Denac. Bela se trenutno nahaja v Izraelu, njeno nadaljnjo pot je mogoče spremljati TUKAJ.