1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Popevka 2022 Odkrito.si

Poglejte, kdo vse bo prepeval na Popevki 2022!

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Novice Novo mesto

Strokovni izlet po zamejski Sloveniji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.11.2015 08:01

Dijaki četrtih letnikov predšolske vzgoje Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole so se skupaj s profesorji minuli petek odpravili na strokovni izlet po zamejski Sloveniji.

Pot jih je najprej vodila v Črno na Koroškem, v Center za usposabljanje, delo in varstvo. Tam so jim pobliže pokazali njihov način dela. Spoznali so nekaj njihovih gojencev ter ugotovili, da so zelo prijazni in delavni.

Sledil je obisk Gosposvetskega polja ter obisk cerkve Gospe Svete, ki jim bo ostala v spominu po svojem izrazitem baročno-gotskem slogu. Pot so nadaljevali v Celovec in to čudovito mesto samostojno raziskali. Po napornem dnevu so se odpočili v hotelu Kompas v Kranjski Gori.

Zjutraj so svojo pot nadaljevali v Italiji. Obiskali so pokrajino Rezijo, kjer jim je gospod Alexandro predstavil njihov jezik in kulturo. Naučil jih je tudi nekaj folklornih plesov. Ob njihovi glasbi te kaj kmalu zasrbijo pete. Po Reziji, ki jim bo ostala v prijetnem spominu, so se odpravili do Čedada, kjer so opazovali njegovo lepoto (od arhitekture do reke Nadiže). Obiskali so tudi Štanjel, in sicer tamkajšnji grad ter Ferrarijev vrt, ki je delo arhitekta Maksa Fabianija. Najprej jih je očaral vrt, nato pa še razgled z griča. V popoldanskih urah so se utrujeni, toda zadovoljni, odpravili domov.

Zahvaljujejo se vodiču Alešu za informacije, brez katerih ne bi izpolnili delovnih listov ter izvedeli toliko zanimivih informacij, ter vozniku Franciju, da jih je srečno pripeljal domov.