900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Strokovni izlet po zamejski Sloveniji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.11.2015 08:01

Dijaki četrtih letnikov predšolske vzgoje Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole so se skupaj s profesorji minuli petek odpravili na strokovni izlet po zamejski Sloveniji.

Pot jih je najprej vodila v Črno na Koroškem, v Center za usposabljanje, delo in varstvo. Tam so jim pobliže pokazali njihov način dela. Spoznali so nekaj njihovih gojencev ter ugotovili, da so zelo prijazni in delavni.

Sledil je obisk Gosposvetskega polja ter obisk cerkve Gospe Svete, ki jim bo ostala v spominu po svojem izrazitem baročno-gotskem slogu. Pot so nadaljevali v Celovec in to čudovito mesto samostojno raziskali. Po napornem dnevu so se odpočili v hotelu Kompas v Kranjski Gori.

Zjutraj so svojo pot nadaljevali v Italiji. Obiskali so pokrajino Rezijo, kjer jim je gospod Alexandro predstavil njihov jezik in kulturo. Naučil jih je tudi nekaj folklornih plesov. Ob njihovi glasbi te kaj kmalu zasrbijo pete. Po Reziji, ki jim bo ostala v prijetnem spominu, so se odpravili do Čedada, kjer so opazovali njegovo lepoto (od arhitekture do reke Nadiže). Obiskali so tudi Štanjel, in sicer tamkajšnji grad ter Ferrarijev vrt, ki je delo arhitekta Maksa Fabianija. Najprej jih je očaral vrt, nato pa še razgled z griča. V popoldanskih urah so se utrujeni, toda zadovoljni, odpravili domov.

Zahvaljujejo se vodiču Alešu za informacije, brez katerih ne bi izpolnili delovnih listov ter izvedeli toliko zanimivih informacij, ter vozniku Franciju, da jih je srečno pripeljal domov.