kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Strokovni posvet projekta EIP Česen in šalotka

Piše: R.K.

Čas objave:
14.11.2022 10:13

Na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma so v sredo na zaključnem strokovnem posvetu z novinarsko konferenco predstavili vse rezultate EIP projekta Vzpostavitev vzdrževalne selekcije čebulnic za pridelavo zdravega semena slovenskih sort česna (Allium sativa) in šalotke (Allium cepa var. aggregatum), okrajšano EIP Česen in šalotka.

Projekt se je izvajal v okviru ukrepa M16 - Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014–2020 in podukrepa M16.2 - Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij in sta ga sofinancirala Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. V sklopu projekta so izdelali Zbornik EIP Česen in šalotka – seme prihodnosti, Agrotehnološka navodila za pridelavo česna in šalotke, načrt trženja ter predvsem med udeležence usposabljanj ter vseh izvedenih aktivnosti prenesli nova znanja o semenski pridelavi slovenskih sort česna in šalotke. Vsa gradiva, ki so nastala kot rezultat izvedenih aktivnosti in preizkusov, so dostopna na spletni strani vodilnega partnerja, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, ter na projektni strani https://www.allium.si/eip-cesen-in-salotka.

eip-česen-in-šalotka
EIP Česen in šalotka
Grm Novo mesto

Skupaj s projektnimi partnerji so uspeli pridobiti prve brezvirusne rastline treh slovenskih sort česna Ptujski spomladanski, Ptujski jesenski in Jesenski Anka ter nekaj rastlin slovenske šalotke sorte Pohorka. S skupnimi močmi kar 14 projektnih partnerjev so dosegli temeljna cilja projekta: (1) vzpostavitev vzdrževalne selekcije slovenskih sort česna in šalotke primernega zdravstvenega stanja, s katerim bomo v prihodnjih letih prispevali k povečanju produktivnosti v pridelavi izbranih slovenskih sort česna in šalotke ter (2) z dodelano agrotehniko pridelave, ki jo morajo poznati, spoštovati in uveljavljati pridelovalci semenskega materiala česna in šalotke in se mora začeti prenašati tudi na pridelovalce čebulnic za konzum.