tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Študijski obisk žensk iz Srbije v Sloveniji tudi v Kočevju

Piše: R.K.

Čas objave:
04.09.2021 10:08

Ženske iz Srbije bodo imele danes na lokalni tržnici v Kočevju od 9:00 do 12:00 ure degustacijo izdelkov.

V sklopu projekta »Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji«, ki ga v letih 2020 do 2022 izvaja Slovenska karitas v partnerstvu s Caritas Beograjske nadbiskupije in sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS in katerega partner sta tudi dve slovenski občini Kočevje in Razkrižje, bodo ta vikend izvedli študijski obisk za ženske iz Srbije (koristnice projekta) ter predstavnike občin Knjaževac, Aleksinac in Ražanj ter sodelavcev Caritas iz Srbije v občinah Kočevje in Razkrižje.
Ob tem se bodo srečale z županoma obeh občin, z lokalnimi proizvajalci hrane v  teh občinah, spoznali delovanje Zadruge Kočevske in blagovne znamke Zakladi Kočevske s strani predstavnikov Podjetniškega inkubatorja. Srečale se bodo tudi s predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve in slovenskega podjetja Talisman d.o.o., ki je partner v projektu in bo za ženske naredil inovativni stroj za pasterizacijo izdelkov (in-kind prispevek k projektu).
Danes bodo ženske iz Srbije imele med deveto in dvanajsto uro na lokalni tržnici v Kočevju tudi degustacijo izdelkov. Pripenjamo celoten program obiska. 
Projekt »Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji« Slovenska karitas izvaja v partnerskem sodelovanju s Caritas Beogradske nadbiskupije v letih 2020 do 2022. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve RS. V podeželskih občinah jugovzhodne Srbije primanjkuje zaposlitev, večinoma se preživljajo s samooskrbnim kmetijstvom ali sezonskim delom. V najslabšem položaju so ženske, ker imajo nizko izobrazbo, malo premoženja in skromen dohodek, zato je cilj projekta omogočiti večji zaslužek 60 ženskam iz občin Aleksinac, Ražanj, Knajževac, ki predelujejo sadje in zelenjavo.  Rezultati projekta bodo vodili do vključevanja žensk in enakih možnosti odločanja v zasebnem in javnem življenju. S tem namenom bodo v okviru projekta potekale aktivnosti za profesionalizacijo njihove predelave in prodaje domače hrane: usposabljanja o trženju in tehnoloških postopkih, zagotavljanje zmogljivosti, certifikacija izdelkov, vzpostavitev blagovne znamke in pomoč pri dostopu do trga. S strani slovenskega podjetja Talisman d. o. o. bo razvit in izdelan tudi inovativni stroj (in-kind prispevek podjetja v vrednosti 8.400 EUR), ki bo ženskam v pomoč pri predelavi. Predstavniki slovenskih občin Kočevje in Razkrižje ter Kmetijsko gospodarske zbornice bodo podelili svoje izkušnje podpore podjetništvu na podeželju z lokalnimi političnimi določevalci JV Srbije, z namenom, da bi bila le-ta omogočena tudi več ženskam v JV Srbiji. V lanskem letu so bila v strokovna usposabljanja vključena izobraževanja o varnostnih in zdravstvenih ukrepih v času pandemije, v celoten proces predelave in prodaje izdelkov pa tudi v prihodnje. V tem obdobju je veliko ljudi ostalo brez rednega dohodka, zato bodo 150 najbolj ranljivim gospodinjstvom v občinah Aleksinac in Ražanj razdeljeni paketi hrane in higienskih pripomočkov. Partnerji projekta so tudi Regionalni TV program Koper-Capodistria, ki bo prestavil projekt v oddaji Ljudje in zemlja, in občine Aleksinac, Ražanj in Knjaževac v JV Srbiji (vsaka prispeva 6.000 EUR). Skupna vrednost je 176.050 EUR, MZZ prispeva 130.000 EUR.  
Do sedaj so v sklopu projekta že izvedli teoretična in praktična usposabljanja o tehnoloških postopkih predelave sadja in zelenjave za 62 žensk ter pripravo priročnika o tehnoloških postopkih, certifikacijo njihovih izdelkov glede kakovosti, usposabljanja o e-trženju, finančni pismenosti in pravnih okvirih, pripravili in izvedli so nagradni natečaj za pridobitev materiala za gradnjo ali obnovo prostorov, pripravili nalepke z blagovnimi znamkami za embalažo in promocijskih gradiv za sejme in nakupili ter razdelili emabalažo za izdelke ter pakete pomoči 150 najbolj ranljivim družinam ob COVID-19 v Ražanju in Aleksincu (hrana in higienski pripomočki).

Program študijskega obiska za ženske, predstavnike občin in Caritas iz Srbije v Sloveniji

program

Program študijskega obiska za ženske, predstavnike občin in Caritas iz Srbije v Sloveniji