pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Tržič

Šuštarska nedelja v Tržiču

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
06.09.2015 08:18

Današnja 48. Šuštarska nedelja v Tržiču znova poteka pod sloganom Odkrijte novo tradicijo. Namen prireditve, na kateri bo svoje izdelke predstavljajo 150 razstavljavcev, je promovirati slovensko čevljarsko industrijo. Organizatorji pa pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev.

Šuštarska nedelja je eden najpomembnejših dogodkov v Tržiču tako s turističnega in gospodarskega kot s kulturnega vidika. "Organizatorji si želimo, da bi Šuštarska nedelja postala tudi osrednji dogodek slovenske čevljarske industrije," je za STA povedal predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.

"Vemo, da samo slovensko čevljarstvo ni v najboljši formi, poznamo težave Peka, ampak na pogorišču velikanov čevljarske industrije je nastalo veliko majhnih, prodornih proizvajalcev obutve. Trudimo se, da bi šuštarski sejem postal presek slovenskega čevljarstva in priložnost, da se proizvajalci predstavijo," je izpostavil Miklič, ki upa, da jim bo to uspelo do jubilejne, 50. Šuštarske nedelje.

Na letošnjem sejmu sodeluje med 20 in 25 razstavljavcev čevljev, vseh razstavljavcev na Šuštarski nedelji pa bo okoli 150. V zlatih časih prireditve je bila prireditev vezana predvsem na Peko, ki je sam imel več kot 30 stojnic z obutvijo, zadnja leta pa sodeluje zgolj z eno stojnico in tovarniško prodajalno.

Pred deset in več let, ko je Peko še cvetel, je Šuštarska nedelja doživljala svoje zlato obdobje z več kot 200 razstavljavci. Tudi dandanes, ko se je prireditev znašla pred novimi izzivi, pa ohranja svoje bistvo in izvor. Na prvi Šuštarski nedelji leta 1969, ko je bilo postavljenih 12 stojnic z obutvijo in usnjarskimi izdelki, so se prav tako kuhale bržole, in opravljena je bila frajšprehunga, to je sprejem vajencev v mojstrski stan.

Obiskovalci se bodo tudi tokrat lahko spoznali s tradicionalno tržiško jedjo, bržolami, in videli, kako je nekoč potekala frajšprehunga. "Ta priča o takratnih vrednotah, ki bi jih radi dosegli tudi danes. Torej, da mojstri čevljarji vedo, kaj prodajajo, da prodajajo dobre izdelke in so zanje tudi ustrezno plačani," je poudaril Miklič.

Sejemsko dogajanje bo popestrila vrsta družabnih, zabavnih in kulturnih dogodkov. V Turističnem društvu Tržič, kjer prireditev organizirajo na osnovi prostovoljstva, tudi letos pričakujejo okoli 20.000 ljudi iz vse Slovenije in tudi Avstrije.