Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana

Svetovni dan čebel o pomenu vseh opraševalcev

Piše: STA

Čas objave:
20.05.2021 08:07

Danes je svetovni dan čebel. Namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga čebele in vsi drugi opraševalci imajo za kmetijstvo in biotsko pestrost. Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poudarjajo angažiranost vsakega posameznika v smeri zaščite opraševalcev. Napovedanih je nekaj dogodkov, med drugim bodo predstavili nagrado zlata čebela.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič smo ga obeleževali leta 2018, 20. maj pa je bil izbran zato, ker se je na ta dan leta 1734 v Breznici pri Žirovnici rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša.

Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poziva vse k aktivnostim s sloganom Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele. V popoldanskem spletnem dogodku, ki ga organizira FAO, bo sodeloval tudi kmetijski minister Jože Podgoršek.

175015_180778_cebela.jpg
V počastitev čebel bo danes potekalo več prireditev.
Profimedia

Kar 78 odstotkov divjih rastlin potrebuje opraševanje žuželk. Od njihovega opraševanja je odvisnih tudi 84 odstotkov kmetijskih rastlin v Evropi. Opraševanje žuželk je pomembna ekosistemska storitev, v kmetijstvu v Sloveniji ocenjena na okoli 120 milijonov evrov letno.

Zaradi sprememb v okolju je življenje opraševalcev vedno težje. Letos jim je zaradi neugodnega vremena in pomanjkanja hrane še posebej težko, ocenjujejo na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Slabo vreme, ki je traja ves april in maj, povzroča, da so čebelarji, namesto da bi v teh dneh že opravljali prva točenja medu, primorani krmiti čebele, da bodo sploh preživele, pa dodajajo v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije.

čebela
Čebela
Pixabay

Ob svetovnem dnevu čebel bo pri nas več dogodkov. Med drugim bo kmetijsko ministrstvo predstavilo nagrajene zasnove in izdelano nagrado zlata čebela avtorja Urha Wiegeleja. Nagrado bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije podeljevala država za izjemne dosežke na svetovni ravni na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev.