kamera Svet24.si

Žena zasačila profesorja v objemu študentke

tutan lenard Svet24.si

FOTO: To je najbrž edini slovenski par, ki živi ...

BITENC Necenzurirano

Bešič Loredan in Bitenc skupaj proti Breclju

zvezdan martic2 Reporter.si

Bo to novi predsednik uprave RTV Slovenija?

benjamin sesko Ekipa24.si

Mora Keka skrbeti!? Ne le Jan Oblak, poškodovan ...

Čeprav je nesreča močno zaznamovala njeno življenje, Juliane ne dojema sebe kot žrtev, temveč kot pr Odkrito.si

17-letnica, ki je ubežala smrti

dragic 2 Ekipa24.si

Goran Dragić brutalno iskreno o svoji ...

Novice Adlešiči

Svetovni dan učiteljev v Polanski dolini

Piše: B.G.

Čas objave:
06.10.2021 10:18

Že od Mednarodne konference o izobraževanju v Ženevi leta 1993 obeležujemo 5. oktober kot Mednarodni (ali tudi svetovni) dan učiteljev. Na ta dan leta 1966 so bila sprejeta Priporočila o položaju učiteljev, ki določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter veljajo še danes.

Učitelji Osnovne šole v Starem trgu ob Kolpi (s katero Javni zavod KP Kolpa zelo dobro sodeluje) so se na ta praznik odpravili na popoldanski izlet z električnimi kolesi do Fare. Kljub prazničnemu dnevu pa so učenci imeli redni pouk. Šola v Starem trgu, ki nima ravno veliko učencev, je z vztrajnostjo šole in lokalne skupnosti še vedno devetletka.

Ima pa šolstvo v teh koncih kar dolgo zgodovino. Občinski veljaki naj bi njeno predhodnico – Ljudsko šolo ustanovili že leta 1820, prvo šolsko zgradbo pa je Stari trg dobil 1844 leta.Leta 1941, tik pred pričetkom II. svetovne vojne so v Starem trgu ob Kolpi učile tri učiteljice (ena od njih je ravnateljica Ana Koman) in dva učitelja. Ti so skupaj skrbeli za vzgojo in izobraževanje 74 deklic in 75 dečkov. S pričetkom vojne sta v Starem trgu ostali le dve učiteljici, ki sta zaradi zasedbe pritličja šole (italijanska vojska), izmenično učili v eni učilnici. Vsak oddelek je imel do konca šolskega leta pouk trikrat tedensko. Prihodnje leto – spomladi 1942 sta italijanska vojska in policija zasedli še ostale prostore in šola se je preselila v grajsko poslopje v pol ure hoda oddaljeni Predgrad. S posameznimi prekinitvami in premeščanji učiteljev je pouk potekal do marca 1945. Prvo redno učiteljico Ivano Šuklje in učitelja Lada Petriča (absolventa partizanskega učiteljskega tečaja v Tuševem dolu in Dobličah) dobijo v Stari trg zopet 25. maja 1945.

V šolskem letu 2020/21 je Osnovno šolo Stari trg ob Kolpi, ki jo vodi ravnateljica Mojca Butala obiskovalo 20 deklic in 20 dečkov iz precej velikega in razvejanega šolskega okoliša – 30 otrok ima organiziran šolski prevoz. Tudi zaradi tega ima šola specifično organizacijo prehrane, saj vsi učitelji in učenci ob prihodu v šolo skupaj zajtrkujejo. Zunanji sodelavci pa so ob priložnosti delovnega obiska prav tako povabljeni k skupnemu obedu… V sklopu OŠ deluje tudi VVE (vrtec), ki ga je lani obiskovalo 19 otrok.