finska premierka Svet24.si

Finska premierka, kljub koronavirusu, v nočnem ...

Kraljica Elizabeta Svet24.si

Britanska kraljica leto dni po moževi smrti spet ...

paris Svet24.si

FOTO: V mrazu se borijo za preživetje v šotorih ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

por43525BOR_6937 Necenzurirano

Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za ...

špela-grošelj Odkrito.si

Špela Grošelj - Nič več samska?!

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Novice Ljubljana

Svetovni teden dojenja poudarja velik pomen dojenja tako za otroka kot za mamico

Piše: STA

Čas objave:
01.08.2021 10:08

Svetovni teden dojenja, ki bo potekal od danes do 7. avgusta, poudarja velik pomen dojenja tako za otroka kot za mamico. Obeležujejo ga nekatere države zunaj Evrope, medtem ko v Evropi in z njo v Sloveniji poteka prvi teden v oktobru.

Namen prizadevanj ob tej priložnosti, ki jih koordinira Svetovna zveza za podporo dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA), je izboljšati zdravje mater in otrok ter vsem otrokom zagotoviti zdrav in enak začetek življenja. Prav tako želijo, da bi povsod po svetu s pomočjo dojenja preprečevali podhranjenost otrok.

Podpora dojenju je pomembna tako na individualni kot na družbeni ravni, kjer je treba dojenje obravnavati kot javnozdravstveno vprašanje, ki zahteva vlaganja na vseh ravneh od zdravstvenega sistema in področja delovnih mest naprej. Po prepričanju svetovne zveze bo le z ustrezno podporo mogoče ustvariti okolje, naklonjeno dojenju.

WABA želi z dogodki ob svetovnem tednu osvestiti družbo o pomenu dojenja. Otrok dobi z materinim mlekom optimalna hranila, kar dobro vpliva na njegove možnosti za preživetje in zdravje. Prav tako je dojenje koristno za matere, saj imajo manj poporodnih krvavitev, osteoporoze ter raka dojk in jajčnikov.V Sloveniji je v porodnišnicah visok delež dojenja, saj je v povprečju ob odpustu dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov. Vendar se pogostnost dojenja po tem obdobju zelo hitro zmanjšuje. Šestmesečne dojenčke tako doji le še približno polovica mamic, od tega jih je le približno pet odstotkov izključno dojenih. Dvanajstmesečne otroke pa doji le še četrtina mamic.

Novo mesto - Dojenju prijazno mesto

Mestna občina Novo mesto od letošnjega marca sodeluje v nacionalnem projektu pridobivanja naziva Dojenju prijazno mesto, ki ga UNICEF Slovenija izvaja v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje.
Program je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju, zdaj pa so na Mestni občini Novo mesto pripravili anketo o izkušnjah z zdravstvenimi ustanovami v občini glede svetovanja o dojenju, s katero želijo razširiti zavest o izkušnji dojenja.

K sodelovanju pri anketi tako na Mestni občini Novo mesto pozivajo vse, ki bi želeli prispevati k boljšim pogojem doječih mater. Podrobneje o tem pa na tej povezavi.