hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

Svež veter v vodstvu društva Proteus

Piše: M. K.

Čas objave:
14.04.2019 09:21

V Društvu Proteus, gibanje za naravo in okolje Bela krajina, ki ga je vodil Niko Šuštarič, se je organom društva iztekel prvi mandat. Na volilnem občnem zboru dne, 5. 4. 2019 v Črnomlju, so izvolili nove organe društva. Društvo Proteus bo v naslednjem mandatu vodil pomlajen upravni odbor. Nova predsednica društva je postala dr. Marijeta Kobetič.

Iz poročila o delu društva v preteklem letu lahko povzamemo, da je bilo društvo aktivno predvsem v projektu »Predstavitev in varstvo človeške ribice na primeru črne človeške ribice v Beli krajini«, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, povezali so se s Svetom za varstvo okolja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, ki je pozval odgovorne za zavarovanje habitata črne človeške ribice, pripravili so strip »Zakaj ne kuriti v naravi«, ki je bil objavljen v Belokranjcu, sodelovali so v anketi o smradu v zunanjem zraku in objavili svojo spletno anketo na njihovi spletni strani na isto temo, ki je odprta od novembra 2018 do konca leta 2019.

Uspešno so izvedli likovni natečaj za belokranjske šole z naslovom »Živela črna človeška ribica«, v katerem je sodelovalo šestindevetdeset avtorjev in avtoric stripa in animacije na temo s triinštiridesetimi stripi in osmimi animacijami.


Osrednja vsebinska tema občnega zbora je bila razprava o usmeritvah za Celovit nacionalni energetski in podnebni načrt Slovenije. Dr. Dušan Plut je predstavil zaskrbljujoče podatke o segrevanju zemeljske atmosfere. Zadnji čas je, da se vsi skupaj odločno lotimo nujnih ukrepov na vseh področjih in na vseh nivojih družbe v svetovnem merilu. Nakazane ukrepe v gradivu Ministrstva za infrastrukturo je ocenil za premalo ambiciozne. Predlagal je izdelavo posodobljenih energetskih bilanc in energetskih načrtov občin v smeri zmanjšanja porabe energije in izdelavo skupnega energetskega koncepte Bele krajine v smeri bistveno večje nizko ogljične energetske samooskrbe (sanacija zasebnih stanovanjskih hiš, kurjenje domače biomase v sodobnejših pečeh, kolektorji za vodo na sončno svetlobo in sončne elektrarne, male HE na Kolpi).

Na občnem zboru sta sodelovala župana občin Metlika in Črnomelj, Darko Zevnik in Andrej Kavšek, ki sta poročala o uspešnih energetskih sanacijah javnih zgradb. V razpravi je bilo poudarjeno, da so subvencije EKO Sklada namenjene predvsem bogatim, saj socialno šibkejši zasebniki ne morejo zagotoviti lastne udeležbe.


Prednostne naloge društva so predvsem sprejetje nujnih ukrepov za ustavitev slabšanja kvalitete podtalnice, v kateri živi črna človeška ribica in prepoved gnojenja z digestatom iz bioplinarne, uspešno dokončanje projekta »Predstavitev in varstvo človeške ribice, na primeru črne človeške ribice v Beli krajini«, in prenova spletne strani društva. Novo vodstvo pa ima v rokavu gotovo še druge sveže ideje, kako razgibati gibanje za naravo in okolje v Beli krajini in širše.


In ne nazadnje so pomembna finančna sredstva, ki jih ni. Nova možnost, da vsak od zavezancev za dohodnino lahko nameni 0,5 % dohodnine Društvu Proteus namesto državi, je obetavna. Zadošča da podpišete izjavo, ki jo najdete na njihovi spletni strani.