reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

V Črnomlju priprave za gradnjo nove Osnovne šole Loka

Piše: R.K.

Čas objave:
19.02.2022 10:01

Finančno konstrukcijo za težko pričakovano gradnjo Osnovne šole Loka v Črnomlju bodo zaprli takoj, ko bo vlada ta projekt uvrstila v načrt razvojnih programov. To naj bi se zgodilo te dni, je na torkovi novinarski konferenci pred občinskim praznikom napovedal črnomaljski župan Andrej Kavšek. Graditi naj bi sicer začeli v jeseni.

Projekt naj bi stal nekaj manj kot 12,13 milijona evrov. Na črnomaljski občini sicer računajo, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pristavilo nekaj manj kot sedem milijonov evrov in Eko sklad nekaj manj kot 1,36 milijona evrov. Občinski vložek naj bi dosegel nekaj več kot 3,81 milijona evrov, občina pa si namerava pri tem pomagati s posojilom, je dejal Kavšek.

Sicer pa na črnomaljski občini že usklajujejo potrebno dokumentacijo, ki ji bo sledil podpis pogodbe z izbranim izvajalcem. Nato bodo pripravili javno predstavitev idejne zasnove nove šole, sledila bosta projektiranje, ki naj bi terjalo pet do šest mesecev, in postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja.

V vmesnem obdobju nameravajo porušiti starejši del Osnovne šole Loka. Po vsem tem pa bo sledila gradnja, ki bo vzela še dodatno predvidoma poldrugo leto, je navedel Kavšek.

Državni zbor je sicer novembra lani dopolnilni predlog k državnem proračunu, v katerem so Občini Črnomelj za gradnjo Osnovne šole namenili 6,95 milijona evrov.

S sodobno novogradnjo na najvišji kakovostni ravni bodo nadomestili starejši del šolske stavbe, ki ga je močno načel čas, dodatno pa jo je leta 2018 poškodovala huda toča. Šlo bo za eno največjih naložb v šolstvo v občini in hkrati državi, je ocenil župan. Kot je dodal, bodo zagotovili tudi vse potrebno, da bo pouk med gradnjo potekal nemoteno in skladno s šolskimi potrebami.

V Črnomlju so sicer v zadnjih letih večkrat opozorili na nevzdržnost razmer v Osnovni šoli Loka, saj se njeni šolarji pouka udeležujejo na različnih koncih tega belokranjskega mesta.

V črnomaljski Loki so tudi na mestu porušene stare vrtčevske zgradbe septembra lani začeli graditi nov otroški vrtec Loka. Naložba bo stala nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, nekaj več kot 610.000 evrov bo zanjo prispeval Eko sklad. Občina bo pokrila razliko v znesku nekaj več kot 3,54 milijona evrov. Novi 14-oddelčni vrtec bo nared do novega šolskega leta, je Kavšek zagotovil ob začetku gradnje.