Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Straža

Tabor mladih prostovoljcev RK - Straža 2016

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.07.2016 18:23

V Straži, točneje v OŠ Vavta vas, je v času od 27. junija do 1. julija, potekal 11. tabor mladih prostovoljcev v krajevnih organizacijah Rdečega križa iz Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto. Gostoljubje in vso pomoč jim je omogočila KORK Straža, s predsednico Andrejo Radešček in prizadevne aktivistke. Na skupnih razgovorih so prostovoljcem pripravili zanimiv in delaven program.

Na taboru je sodelovalo osemindvajset mladih. Med dekleti v večini, je bilo osem fantov. Mladi prihajajo iz različnih srednjih šol in tudi krajev z Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Zanimivo je to, da so zastopane šole; ekonomska, zdravstvena, kozmetična, kmetijska, kemijska, gimnazija …Ni manjkal profil medijskega tehnika in predšolske vzgoje. Nekaj je bilo učencev, ki so letos končali deveti razred OŠ. Pisan in zanimiv mlad kolektiv, ki so ga povsod radi sprejeli in ob koncu izvedenega programa tudi pohvalili.

Verjetno vsakega zanima program takega tabora. Običajno življenje v taboru so mladi ob desetih dopoldne zamenjali s terenskim delom, ki je vsebovalo obiske starejših prebivalcev v okolici. Na njihovih domovih so bili lahko družabniki, družabnice, ki so starejšim v pogovoru krajšali monotonost njihovega življenja do prave fizične pomoči pri različnih delih. Vrtovi, sadovnjaki in vinogradi zahtevajo v zdajšnji bujni rasti mnogo zelenega dela, opravil od pletve plevela, obiranja odvečnih sadežev, trganja zalistnikov, kar so jim starejši pokazali in povedali, da nočejo imeti božične trgatve.

Povedali so, da so slišali mnogo zanimivih zgodb, ki jih piše življenje, mnogo tegob, ki jih prenašajo starejši, vendar tudi mnogo pristnega optimizma, ki vodi v brundanje napeva ali petje znanih pesmi.
Skratka, vsi so bili srečni, zadovoljni. Mnogi od njih bodo še okrepili delo prostovoljca, saj je v okolju več društev ali podružnic za pomoč osebam z različnimi boleznimi. Veseli so bili, ko so slišali, da je bilo ustanovljena podružnica Spominčica za pomoč osebam z demenco.

V popoldanskem, bolj sproščenem vzdušju, so obiskali čebelarja Kapša v Rumanji vasi in se seznanili z delom v čebelnjaku v juniju, ki je mesec, ki največ daje s prinosom medičine s pašo na lipi in kostanju.
Obiskali so vinograd in zidanico Šurlatova klet, neposredno nad Stražo, in se seznanili pri zakoncema Pečnik o potrebi, da ima družina vrt, manjši sadovnjak, vinograd, prostor, kamor gre lahko človek polnit izpraznjene baterije po motečem hrupu mesta, služb in neprijetnosti, ki jih človeku vsiljuje današnja družba. Seznanili so se s pomenom goloba pismonoše v humanitarnem smislu, pernatega vojaka vseh človekovih nesmiselnih vojn, zlasti 1. in 2. svetovne vojne. Začudeni so bili, da imajo ravno golobi 32 priznanj za opravljeno delo, skratka več, kot vse ostale živali, ki jih je v vojni vihar vključeval človek s svojim pohlepom in napuhom. Z opremljanjem goloba s sporočilom in izpustom enajstih golobov so poudarili pomen tabora in miru v svetu. V bližini njihovega bivanja, šoli, so obiskali rezbarja, kiparja samouka Zupančiča in se seznanili s tem delom. Skupaj so iz lipovega in topolovega lesa oblikovali kipce živali. Enega so podarili za okras v generacijskem parku OZRK. Povedali so, da je to medved! Boste videli, če je to res. Mladi so se spopadli z medijsko in tiskarsko pripravo Biltena tabora STRAŽA 2016.


Večerne ure so namenili veslanju, igram na Krki, obiskom Športnega parka Brezje, iskanju skritega zaklada, pripravi tabornega ognja in petju pesmi ter pripravi zaključne predstavitve na igrišču šole. Tu so v dramsko zaigranih skečih prikazali vse, kar so doživeli na taboru. Zanimivo so prikazali dela in opravila s katerimi so se seznanili. V šali seveda, saj poslovilni večer mora biti vesel, če je tabor prinesel vsem toliko zadovoljstva.

Z njihovim pekarskim izdelkom,medenim srcem, so se zahvalili vsem, ki so jim pomagali, jih razumeli in jih učili. Prav je, da jih vsaj po imenu spoznate. To so Nina, Mojca, Brigita, Andreja, ki je bila motor tabora in Andreja Radešček, predsednica KORK Straža.

Vsaka načrtovana stvar se zaključi z oceno in poročilom o doseženih ciljih po poteh, ki so začrtane in znane vsem udeležencem. Kako je bilo si oglejte še s priloženimi slikami,
ki jih s prispevkom daruje Jože Pečnik.